Är orosanmälan befogad?

Hej!
Har en dotter på fem år som växelbor varannan vecka. Dottern är ofta ledsen när hon ska till sin pappa. Vill ofta inte åka dit. För ett tag sedan kom dottern hem och berättade att hennes pappa och hans nya sambo brukar ta henne i örat om hon inte lyssnar. Hon var väldigt ledsen och ville att jag skulle ringa och be dem sluta. Pappan har även i förbifarten sagt till min sambo att han brukade ta henne i örat. Vi trodde dock inte det var på allvar. Men efter hennes berättelse tror vi på henne. När vi fört detta på tal förnekar de.
Dottern har även mått dåligt över att pappans sambo filmat henne när hon var arg och skrek. Filmen har sedan lagts ut på Facebook. Kan detta tolkas som kränkande mot barnet? Dottern har uttryckt stor ledsamhet över detta.
Är dessa två händelser, i kombination med att hon ofta säger att hon inte vill till sin pappa skäl för en orosanmälan?

Undran

Kommentarer

Hej!

Du berättar att du och din dotters pappa har gemensam vårdnad och att hon bor hos pappa varannan vecka. Du beskriver också hur din dotter berättat att hennes pappa och hans sambo tar henne i örat om hon inte lyssnar och att hon varit ledsen och velat att du skulle be dem att sluta med detta. Att pappa också bekräftat detta i ett annat sammanhang visar på att detta förekommer. Du berättar därtill att pappas sambo filmat din dotter och att denna film lagts ut på Facebook.

Först och främst så är detta utan tvivel att kränka din dotter och hennes integritet och vad du beskriver så mår hon väldigt dåligt över detta. Du ser att din dotter inte mår bra och vi förstår det som att du är orolig för henne. Beroende på vilken relation du och din dotters pappa har så kan du behöva ta tag i situationen på olika sätt. Om du kan prata med honom och om du tror att han kommer att skydda er dotter mot fortsatta kränkningar och att ni gemensamt arbetar för att hon ska känna sig trygg när hon är hos honom så är dialog att föredra. Att ni fortsättningsvis kan kommunicera kring er dotter är en förutsättning för att er dotter ska vara trygg framöver. Om ni inte har den relationen och du inte tror att kränkningarna kommer att upphöra så är det som hänt så kan du exempelvis vända dig till Familjerätten för att få råd och stöd och också möjlighet till samarbetssamtal. Om du har prövat allt och det fortfarande inte blir någon förändring så finns det fog för att göra en orosanmälan till socialtjänsten.

Både du och din dotters pappa har att skydda din dotter från kränkningar och våld och att se till att hon är trygg. Att ta det din dotter säger och visar på allvar och att vara tydlig mot henne att det som pappa och hans sambo gjort mot henne inte är okej, är viktigt för att din dotter ska känna att du tror på henne och att det hon känner betyder något.

Vi hoppas att vårt svar gjort dig lite klokare och att du känner att du vet hur du ska agera.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter