Kan man få ekonomiskt stöd från kommunen?

Jag arbetar 75% på ett äbo. Och kommer snart att bli ensamstående med 3st barn i åldrarna 7-2år .

Vi kommer att ha varannan vecka , jag har försökt göra en budget för att se hur jag ska kunna gå runt ekonomiskt men jag ligger på minus även om jag drar ner på onödiga kostnader och enbart har försäkringar,telefon,tv,hyra,el,barnomsorgsavgift och fackavgift.

De enda "onödiga " utgifterna jag har är bilen,försäkring,skatt, bensin och ett lån som jag betalar på.
Jag har kollar om det blir bättre om jag pendlar med buss men kostnaden är skyhög och jag skulle alltid bli sen till jobbet då bussförbindelser är dålig.
Kan man få någon hjälp från kommunen för att man ska kunna gå runt ekonomiskt?

Ensamstående mamma

Kommentarer

Hej!

Om vi uppfattat dig rätt så är du på väg att separera från barnens pappa och ni kommer att ha barnen lika mycket. Du skriver också att du redan nu gjort en budget för att se hur din ekonomi kommer att se ut när du ensam kommer att stå för försörjningen för dig och dina barn.

Om du inte redan ansökt om bostadsbidrag från Försäkringskassan så kan du på deras hemsida ta reda på om du kan ha rätt till detta. I länken nedan kan du klicka dig vidare till deras kassakoll där du kan göra en preliminär beräkning.

https://www.forsakringskassan.se/!ut/p/z0/VcgxDsIwDADAtzB4ThAbW4X4ACxVl8...

Om dina samlade inkomster och bidrag fortfarande inte räcker till så finns det lite olika alternativ som du kanske även redan tänkt på. En väg kan vara att undersöka om du kan gå upp till heltid på ditt nuvarande jobb eller om du kan jobba deltid någon annanstans alternativt byta jobb. Beroende vad du får i lön, summan av bidrag för barnen från Försäkringskassan och andra eventuella inkomster så kan du, om ekonomin fortfarande inte går runt, ansöka om försörjningsstöd från socialtjänsten. Det som kan vara bra att veta är att det kommer att ställas krav på att du står till arbetsmarknadens förfogande på heltid om du inte har giltiga skäl till varför du behöver jobba deltid, exempelvis om du är sjukskriven. Det kan också vara så att dina utgifter för bil och de utgifter som följer när man äger en bil, inte räknas som godtagbara utgifter, men detta är en individuell bedömning som görs utifrån dina förutsättningar och din situation. Om du har sparade pengar så kommer du även att behöva använda dessa innan du kan beviljas försörjningsstöd.

Det kan vara en stor omställning att gå från att vara två familjeförsörjare till att vara den som behöver få ekonomin att gå ihop på egen hand. Vi hoppas att vi besvarat din fråga och att du hittar sätt att få ekonomin att gå runt.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter