Orolig För Min Brorsdotter

Postat: 2008-12-21 10:50

Jag oroar mig över min brorsdotter. Min bror har sedan puberteten haft deppresioner av och till och jag fick reda på förra gången vi träffades att han har problem med alkoholen. Hans fru är väldigt underlig. Det är svårt att beskriva här hur hon är men de frågade på sjukhuset när hon födde deras barn vilken diagnos hon hade. Hon beter sig som en tonåring fast hon är över 40. Nu är det så att de uppfostrar deras dotter på ett enligt mig dåligt sätt. De låter henne dricka välling och cola så att hennes tänder har ruttnat (hon är nu i treårsåldern) och hon är den som bestämmer i familjen. De vägrar bo borta över natten med henne eftersom hon är så speciell enligt dom. Deras sociala förmågor är begränsade. Min bror har tappat livsgnistan helt. Jag blir så ledsen när min bror begränsar sitt liv så mycket efter att han fick barn och för att dottern förmodligen kommer få ett jobbigt liv framför sig. Är det här något jag bara ska ignorera eller ska jag anmäla det till socialen i deras hemstad? Jag är så orolig att min bror ska ta livet av sig om han blir av med sin dotter. De går inte att prata med om situationen, frun blir bara jättearg och hotar med att vi i min familj inte får träffa min brorsdotter. Vad ska jag göra?

Karin
2010-07-02 09:34

Postat: 2008-12-22 14:36

Hej

Vi förstår att du orolig för din brorsdotter och att det kan vara svårt att avgöra hur du ska gå vidare. Vad du hela tiden ska tänka på är vad som är bäst för henne. Barn har rätt att växa upp under trygga förhållanden som inte innebär en fara för deras hälsa och utveckling.

Vi vill uppmana dig att ta kontakt med socialförvaltningen i den kommun som barnet tillhör. Om du på något vis känner dig osäker i frågan kan du i förstahand kontakta socialförvaltningen för att rådgöra med dem. Du kan sedan bestämma dig för att göra en muntlig eller skriftlig anmälan om oro för din brorsdotter. I din anmälan beskriver du din oro och vad du grundar den på. En anmälan tas emot av en socialsekreterare. Du har som anmälare möjlighet att vara anonym, detta gäller dock ej yrkesverksamma inom skola, sjukvård, socialtjänst eller annan myndighet som berör barn och unga.

När en anmälan kommer in gör socialförvaltningen en första bedömning av ärendet och hur man ska gå vidare. Socialförvaltningen kontaktar sedan familjen för att informera dem om att en anmälan inkommit och eventuellt kallar familjen till ett samtal. Om det finns skäl inleder socialförvaltningen en utredning.

Vi förstår att det kan vara skrämmande att ta kontakt med socialförvaltningen men din anmälan behöver inte nödvändigtvis leda till tvångsåtgärder eller placeringar utanför familjen, målsättningen är alltid att barn ska få bo hemma hos sina föräldrar. Beslut om insatser bygger på socialförvaltningens utredning och ska utgå från barnets behov och hennes behov av skydd och trygghet.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor och att du känner dig trygg med att kontakta socialförvaltningen. Du är alltid välkommen att återkomma om du har fler funderingar.

Vänligen

Soctanterna