Får soc ge ut mitt namn som anmälare?

Hej! Jag arbetar med barn och ungdomar och har därför anmälningsplikt i min yrkesroll. När jag lämnar in orosanmälan måste jag därför uppge både mitt namn, mina kontaktuppgifter, min arbetsplats och yrkesroll.
Min fråga är om vårdnadshavaren till det barn jag lämnat en orosanmälan angående kan ta del av anmälan och på så sätt få fram mitt namn? Eller är det så att de får veta att anmälan kommer från min arbetsplats, eller får de inte veta något om var anmälan kommer från?
Anledningen till att jag frågar är om jag själv behöver oroa mig för påhopp från arga eller i värsta fall argressiva och farliga anhöriga.

Maxime
2019-05-21 23:56

Hej! 
 
Att du i din anställning har anmälningsplikt är helt korrekt, det viktiga här är att oro för ett barn ska anmälas till socialtjänsten för vidare bedömning och eventuell utredning. 
 
När du arbetar som tjänsteman så finns professionella krav på dig. Du har inte din privata anonymitet eftersom du inte är privatperson när du utövar ditt yrke. Därmed finns också ett annat skydd än om du agerar som privatperson och ett exempel på detta är brottsrubriceringen hot mot tjänsteman. 
 
I Socialstyrelsens publikation ”Anmäla oro för barn” står det att Justitieombudsmannen har fastställt att en orosanmälan bör göras skriftligen med tanke på rättssäkerheten. 
 
https://www.socialstyrelsen.se/publikationer2014/2014-6-5 
 
På vissa arbetsplatser gör man så att det är verksamhetschefen eller annan chef som står med sitt namn på orosanmälan. Om du känner oro kring att anmäla råder vi dig att prata med din närmsta chef för att komma fram till ett sätt som fungerar på din arbetsplats.  
 
Uppgifter om en person som finns hos socialtjänsten är under sekretess, och får inte lämnas ut om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men. Däremot har den personen själv, eller dess vårdnadshavare rätt att ta del av vad som finns dokumenterat om hen. Detta gäller också de anmälningar som inkommer.  
 
I Offentlighets- och sekretesslagen finns det dock en möjlighet att skydda anmälarens uppgifter, vilket finns noterat i 26 kap 5 § Offentlighets- och sekretesslagen; 
 
“5 §   Sekretess gäller i verksamhet som anges i 1 och 4 §§ för uppgift i anmälan eller utsaga av en enskild om någons hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden, i förhållande till den som anmälan eller utsagan avser, endast om det kan antas att fara uppkommer för att den som har lämnat uppgiften eller någon närstående till denne utsätts för våld eller lider annat allvarligt men om uppgiften röjs.” 
 
Vi hoppas att du fått svar på din fråga, och att du tillsammans med din chef och arbetsplats kan hitta ett sätt som gör att ni fortsatt anmäler er oro för barnen. 
 
Vänligen  
 
Soctanterna