Bostad?

Hej!
jag har försörjningsstöd sedan 1 år tillbaka,i väntan på neuropsykiatrisk utredning.Asperger och add troligtvis,kan ej jobba innan den är klar.(har försökt)
Trivs inte alls där jag bor,vill byta kommun,men får såklart ej lägenhet pga.ingen inkomst förutom soc.bidraget och ej redan boende i den kommunen.
Hur kan soc.hjälpa till i mitt fall?(te.x gå in som borgensman?)

Linna

Kommentarer

Hej! 
 
Vad bra att du får hjälp med en neuropsykiatrisk utredning! Förhoppningsvis kommer du då få svar och hjälp med hur du bäst får stöd i vardagen och kanske också hjälp med att komma i arbete och få en anställning. 
 
Det kan vara mycket som påverkar oss i hur vi mår och hur vi hanterar motgångar och olika situationer. Boendet är en av de saker som är grundläggande för att vi ska känna trygghet och ha en plats för återhämtning. Trivs vi inte i vårt boende så påverkas vårt mående.  
 
Du skriver att du inte trivs där du bor, att du vill byta kommun, men att detta är svårt för dig då du inte har inkomster. Detta är ett problem för många. Socialtjänsten kan inte borga för någons hyra. Detta eftersom rätt till bistånd prövas varje månad utifrån vad den enskilde själv gör och kan göra för att klara sin försörjning.  
 
En kommuns socialtjänst kan ha ett samarbete med hyresvärdar i kommunen där kommunens handläggare kan säga att hyran är godkänd under förutsättning att personen är berättigad till försörjningsstöd. En sådan överenskommelse kan inte kommunen du flyttar ifrån göra, då de bara godkänner första hyran, och sedan är det den nya kommunens socialtjänst som ska bedöma om du är berättigad till försörjningsstöd.  
 
Ett alternativ är att du pratar med eventuella hyresvärdar dit du vill flytta för att höra om de ser det som ett problem att du just nu har försörjningsstöd till uppehälle, vad de kan tänka skulle kunna vara tillräckligt som “garanti” för att ge dig ett kontrakt. Kan de tänka sig att du betalar en depositionsavgift som säkerhet, är detta kanske något som du kan ansöka om i din nuvarande kommun för att möjliggöra en flytt till annan kommun. 
 
Ett annat sätt är att söka alternativa boendelösningar i form av att hyra rum, hyra i andra hand eller hitta någon stuga som du kan få kontrakt på för att komma till en ort du vill bo på.  
 
Vänligen  
 
Soctanterna 

Soctanter