Socialen räknar med min sons skattepengar som inkomst.

Hej Matthias heter jag och undrar om det är lagligt att räkna med min sons skattepengar som inkomst.Han fick 2532kr som är skatteåterbäring från hans efterlevnadspengar från hans mamma som gick bort 2015.Läste någonstans att barn får ha ett sparat belopp av 6975kr som handlade om ett basbelopp av 15%.Soc säger bara att detta inte gäller.Enda förklaring jag fått.Fattar ingenting av att han ska vara försörjningsskyldig när han inte är 18 år ens.Ska nu då han försörja hemmet och inte få ha en enda krona utöver socbidraget? Mvh Matthias

Matthias.
2019-05-15 17:13

Hej! 
 
Det är inte helt enkelt att svara på din fråga eftersom vi inte är insatta i just ditt ärende hos socialtjänsten. Generellt gäller att socialtjänsten medräknar efterlevandepension som inkomst, eftersom det är pengar som barnet får för att den ena föräldern har gått bort och inte längre kan försörja barnet. Om det är så att Skatteverket har dragit för mycket skatt och dessa pengar egentligen skulle ha utbetalts till er, kan det ju så klart vara så att socialtjänsten har rätt att medräkna skatteåterbäringen som inkomst.  
 
I Socialstyrelsens riktlinjer för ekonomiskt bistånd framgår att barn aldrig är försörjningsskyldiga gentemot sina föräldrar. Däremot kan barns tillgångar beaktas när det gäller barnets del av försörjningsstöd eller en ansökan om bistånd som avser barnet. Det innebär att socialtjänsten kan räkna av barnets tillgångar eller inkomster av kapital mot barnets del i familjens kostnader inklusive boendekostnaden. Barn i familjer med försörjningsstöd får behålla en del av sina inkomster från eget arbete utan att det påverkar föräldrarnas rätt till bistånd för barnet. Barn kan ha inkomster upp till ett prisbasbelopp, vilket år 2019 är 46 500 kr, utan att det påverkar familjens rätt till försörjningsstöd. Barn bör också kunna ha ett sparande upp till 15 procent av prisbasbeloppet, alltså 6 975 kr. Avsikten är att barn i ekonomiskt utsatta familjer ska kunna göra sådant som är möjligt för andra barn. Det är tänkt att normalisera barn och ungdomars villkor och kan vara viktigt med tanke på framtida arbete och egen försörjning.  
 
 
Vi tänker att socialtjänsten gör en skillnad på barns inkomster, tillgångar och efterlevandepension. Vi råder dig att tala med din socialsekreterare för att få veta skälen till varför de gör denna skillnad. Är du inte nöjd med beslutet har du möjlighet att överklaga det och Förvaltningsrätten kommer i så fall pröva om bedömningen är rätt eller inte. 
 
Vi hoppas att du har fått svar på din fråga! 
 
Vänligen 
 
Soctanter