hjälp med bostad !?

hej, jag undrar om man kan få hjälp med bostad. just nu har jag akassa som inkomst. och hyr för tillfället ett rum. jag har alltid haft boende 1 och andra hands lägenheter som jag hyrt själv. har haft soc inkopplat tidigare för missbruk bla.. men har aldrig fått hjälp med boende. men denna gång hinner jag inte ordna ngt nytt för mitt kontrakt går ut sista maj. Kan man få boka ett möte? finns det någon hjälp att få? söker arbete men stämplat nu i 1 år. vill ej hamna på soc igen eller på gatan. men vill ej få ett rum med aktiva missbrukare. nu vill ja ha hjälp. finns det?. även om jag ej är i missbruk/eller är aktiv inom krimanilitet längre. men på grund av missbruk och brott med fängelsedomar bakom sig är det mkt svårt att både få arbete och lägenhet, tacksam för svar

kalle

Kommentarer

Hej! 
 
Vilken svår situation du har hamnat i, att bli av med ditt boende. Vi förstår att det stressar dig och vi hoppas att det kommer lösa sig så smidigt som möjligt för dig.  
 
Bostadsmarknaden i Malmö är, som du säkert vet, mycket ansträngd och det gör det svårare att få ett förstahandskontrakt. I första hand ska man försöka lösa sin bostadssituation på egen hand. Det gör man genom att ställa sig i kö i t ex den kommunala bostadskön. I Malmö finns en kommunal bostadskö som heter Boplats Syd och många av Malmös hyresvärdar är med i kön. Det kostar 300 kr per år att stå i kön och det är en godkänd utgift om man erhåller försörjningsstöd. Du kan läsa mer om Boplats Syd på deras hemsida: 
 
https://www.boplatssyd.se/ 
 
Ett annat sätt att söka bostad är genom att på egen hand kontakta hyresvärdar som inte är med i kommunala bostadskön samt att söka andrahands- eller inneboendekontrakt via hemsidor som t ex blocket.  
 
Om man befinner sig i hemlöshet och inte på egen hand kan ordna med boende eller sovplats kan man kontakta socialtjänsten och ansöka om hjälp med boende. Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för att invånarna i kommunen inte riskerar att fara illa. Med det sagt läggs stort ansvar på den enskilde att själv avhjälpa sin nöd. Vilken typ av boende som i sådana fall kan bli aktuellt kan inte vi svara på, men oftast rör det sig om kommunens egna boende så som härbärgen eller enklare vandrarhem.  
 
Vi hoppas att du har fått svar på din fråga! 
 
Vänligen 
 
Soctanterna 

Soctanter