Orolig

Hej! Tack för en bra webbsida.
Jag undrar en sak.
Jag har fått en orosanmälan på mig, av en vuxen. Är 19 år och anmälningen handlar tydligen om min allvarliga psykisk ohälsa. Jag förstår dock verkligen inte varför den personen anmälde... Iallafall jag har hjälp och stöd, bla kontakt med vuxenpsyk och har en familj som ställer upp till 100% och stöttar mig. Ska träffa någon på soc ang anmälningen om några dagar och är jättenervös... Jag får hjälp från psyk sen flera år tillbaka, men inte hjälpt och kan må otroligt dåligt i perioder. Har flera diagnoser, äter många mediciner mm... Inlagd mycket, ofta på LPT.
Men vad kommer hända nu?? Kan socialen tvinga mig till något, ta ett beslut för att jag skulle vara en ”fara för mig själv”?. Kommer dom ta kontakt med vuxenpsykratrin och berätta om anmälningen? Och finns jag med i något register nu, som kan göra att tex arbetsgivare ser att jag har varit inblandad med soc?
Snälla hjälp, vore jättetacksam för svar!

Orolig

Kommentarer

Hej!

Roligt att du tycker att Soctanters sidan är bra. Vi hoppas att det svar vi har till dig idag kommer vara till nytta för dig.

Socialtjänsten har erbjudit dig en tid för att de vill gå igenom orosanmälan med dig. På detta möte har du möjlighet att kunna berätta om det stöd som du redan har och du kan bemöta den oro som någon har för dig. Socialtjänsten vill inte vara ett bekymmer för dig utan se hur och om de kan vara till hjälp för dig i ditt vardagliga liv.

Du skriver att du har vårdats enligt LPT, det är ju en tvångslag som innebär att det ansetts att du varit till fara för dig själv eller annan. Det är sjukvården som fattar beslut om LPT.

Inom socialtjänsten finns motsvarande men det gäller då missbruk, och det är lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM, men utifrån vad du skriver gäller inte orosanmälan ett missbruk utan din psykiska ohälsa.

Det råder sekretess mellan sjukvården och socialtjänsten. Det betyder att socialtjänsten inte kommer kontakta vuxenpsykiatrin utan medgivande ifrån dig.

Socialtjänsten har inte den typen av register som exempelvis polisen har. Arbetsgivare kan inte få veta om du har eller har haft kontakt med socialtjänsten.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter