Vad händer när personen vägrar erkänna?

Hej Soctanter!

Min bästa vän far illa i sitt hem, jag har sett både hennes blåmärken och henne komma till skolan och spotta blod hon har även berättat själv om våldet som pågår hemma. Jag har berättat för kuratorn om detta och hon har kontaktat soc men min bästa vän är livrädd för soc och vad som kommer hända så hon nekar allt som hon går igenom och säger att det inte finns några problem. Min fråga är vad kan soc göra om barnet helt enkelt vägrar erkänna nått? Trots att de finns bevis, hon har tex skrivit ett brev där hon dokumenterar sitt misshandel och kuratorn har fått tag på detta

Orolig bästavän
2019-05-04 09:09

Hej! 

Vi förstår att du är orolig för din vän utifrån vad hon utsätts för. Som vi förstår det är din vän ett barn, och är under 18 år.  

Du skriver även att kuratorn vid skolan har fått information om att din vän utsätts för våld i hemmet, och att det är anmält till socialtjänsten. 

När en orosanmälan inkommer till socialtjänsten görs bedömning om att inleda utredning eller ej. När barn har varit utsatta för våld eller misstänks vara eller har varit utsatta för våld inleds utredning. Det för att vidare utreda vilka insatser som barnet kan vara i behov av från socialtjänstens sida. 

I Sverige är det brottsligt att misshandla eller utöva våld mot barn, varför socialtjänsten i samband med att orosanmälan gällande våld mot barn inkommer även gör en bedömning om det ska polisanmälas. 

Under utredningen hämtas information från de berörda, alltså din vän och hennes vårdnadshavare. Socialtjänsten är van vid att samtala med barn, men det kan behövas tid för att ett barn ska våga berätta. Samtidigt är det som framkommer sekretessbelagt, och ingen förutom de som är berörda i ärendet vet vad som görs eller sagts. 

Du är orolig för att din vän inte kommer att berätta om det våld hon utsätts för i hemmet, vilket inte är ovanligt. Barn hamnar ofta i en lojalitetskonflikt där de inte vill göra sina familjemedlemmar illa samtidigt som de vill att våldet ska upphöra. 

Om man som vän misstänker att ett barn far illa i hemmet kan man alltid vända sig till socialtjänsten för att anmäla sin oro. Som privatperson kan du göra en orosanmälan anonymt. Det innebär att du inte ska lämna namn, personuppgifter eller vilken relation du har till barnet när du anmäler. 

Om man har ett arbete där man kommer i kontakt med barn och det kommer till kännedom att ett barn befarar fara illa har man anmälningsplikt. Det innebär att man måste anmäla sin oro till socialtjänsten. 

Även om man som professionell eller privatperson har anmält oro till socialtjänsten, men fortsätter att misstänka att ett barn far illa, kan man alltid anmäla sin oro igen. 

Socialtjänsten ser även vid inkomna anmälningar om det tidigare inkommit anmälningar för det samma och gör därefter en sammantagen bedömning. 
Som vän kan du försökt stötta din vän i att våga berätta, då inget barn ska behöva utsättas för våld. 

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor. 

Vänligen 

Soctanterna