Varför håller socc så hårt grepp om en ung pojk?

En närstående pojk har haft Lvu på sig nu sen okt-17 dom bara hämtade honom.hamnade på ett pojkhem långt hemifrån i 6 mån.Han har skött sig exemplarist och gått i skola vilket var hans stora problem innan han misskötte skolan o var med kompisar nu har han växt till sig blivit myndig stabil och vill gå gymnasiet.Då placerar Socc han på familjehem när han vill bo hos sin mamma,finns inga problem i sitt egna hem,ändå ska han hållas borta från Sin familj.Varför älta gamla grejer som var för flera flera år sen dom håller nåt järngrepp om pojken o utför maktmissbruk. Pojken börjar bli trött o utmattad på alla dessa möten som ska hållas med Socc ord förvrängs hela tiden och på hans mamma lyssnar de inte,dom jobbar för att sära på mor o son som har så starka band till varandra.Jag som utomstående tycker detta är så bedrövligt så
Jag vill detta ska gå vidare ut i media eller radio vad kan man göra tycker ni.Jag vill säga också att Socc hela tiden tjatar om att man ska inte glömma det gamla,Va är det för uttalande .Man måste få gå vidare i livet. Pojken är nu 18 han har aldrig hållt på med brottslighet ,ingen narkotika.Vid 13-14 års ålder var han skoltrött hängde med kompisar vissa äldre kompisar och det blev en del alkohol.Men det är ju 5 år sen Nu ska socialen hålla fast han vill bara detta får ett slut på detta maktmissbruk tips o råd tack.

Tänkaren
2019-04-29 23:04

Hej!

Vi vill börja med att säga att det är glädjande att höra att din närstående har mognat, fullföljt sin skolgång, funnit ett bättre umgänge och har framtidsplaner.

Vi förstår utifrån vad du skriver att du är orolig för att din närstående hindras och påverkats negativt av att han är omhändertagen enligt LVU av socialtjänsten. Det kan vara svårt att stå som närstående inte ha full insyn i ärendet och kanske bara höra delar av all den information som finns i ärendet.

Vi kan enbart uttala oss generellt i frågor och inte i individuella ärenden. Vi uppmanar din närstående att vända sig till handläggaren som arbetar med ärendet för frågor och information. Det är upp till hen hur mycket information hen vill delge dig, då du inte är part i ärendet.

Vård enligt LVU (lag (1990:52) om vård av ungdom) ska enligt 21 § LVU upphöra när vården inte längre behövs, det är socialtjänsten som fattar detta beslutet.

Enligt 13 § LVU ska socialtjänsten inom sex månader från det att LVU verkställdes, pröva om vårdbeslutet ska upphöra. LVU skall alltså prövas inom sex månader från det att förvaltningsrätten beslutade om LVU, och omprövas var 6:e månad. Inför omprövning och kontinuerligt har socialtjänsten samtal med den beslutet avser samt andra som kan vara viktiga för bedömning om fortsatt vårdbehov, till exempel föräldrar, familjehem, HVB-personal med flera. Det för att alla ska få möjlighet att uttala sig.

Ett omhändertagande enligt LVU är en tvångsåtgärd som inte kräver samtycke från vare sig föräldrar eller barnet. Det är vad som är bäst för barnet/den unge som ska styra ett LVU- omhändertagande och det är socialnämnden som gör denna bedömning. Det ställs höga krav på samarbete mellan vårdnadshavaren/föräldrarna och socialtjänsten samt på familjehemsföräldrar eller personal på institution. För barnet/den unge blir det viktigt att alla inblandade gemensamt kan komma fram till lösningar som gagnar barnet/den unge och dess framtida utveckling.

Det är viktigt att din närstående framför sina synpunkter och önskemål till sin handläggare vid socialtjänsten, det för att det ska tas i beaktandet vid vidare bedömning av insatser och kontakten med hans familj.

Generellt kan sägas att om det inte föreligger hinder arbetar socialtjänsten alltid för att barnet/den unge ska kunna återvända hem så snart det är möjligt. Vidare kan även sägas att socialtjänsten arbetar för att barnet/den unge ska om det är det bästa för hen ha ett kontinuerligt umgänge med sina vårdnadshavare/föräldrar och andra viktiga personer under vårdtiden.

För barnet/den unge blir det viktigt att ni gemensamt kan komma fram till lösningar som gagnar den unge. Kommunikation mellan dem som är inblandade blir oerhört viktig för den unges utveckling.

Vi hoppas att vi har kunnat ge dig mer information som kan leda till minskad oro för din närstående.

Vänligen

Soctanterna