Orosanmälan

Hej. Vi är en familj på 5. Två vuxna och tre barn i åldrarna 2-7 år. Pga ett bråk så ringde en så kallad vän till familjen och anmälde min sambo för misshandel av mig. Han har ALDRIG lagt en hand på mig. Han putade undan mig och jag halkade på mattan framför vår son som såg detta. Vår son blev naturligtvis rädd och orolig. Pga polisanmälan har det nu lett till att jag ska på möte med en socialsekreterare som ska utreda vår situation. Dom vill prata enskilt med mig först och sen vet jag inte mer. Varken jag, sambon eller barnen mår bra av tanken på att ngn som inte känner oss på något sätt ska blanda sig i vårt liv och utreda om våra barn är utsatta för våld i hemmet. Berättade för pedagogerna på förskolan om orosanmälan från polisen och dom ansåg att det var bland det dummaste dom hört. Kan man på ngt sätt komma komma ur det här utan att barnen ska behöva prata med soc. Jag kan mer än gärna träffa dom för jag har inget att dölja och är varken utsatt för misshandel eller hot. Min sambo är genuint snäll och en underbar pappa men han som jag är otroligt stressad i den här situationen speciellt med tanke på att vår så kallade vän gjorde en polisanmälan som vi inte har en aning om vad där händer med. Tycker hela grejen med utredning är totalt överdrivet. Hjälp och tips tack!

Oroligmorsa
2019-04-22 00:23

Hej!

Vi har förståelse för att det kan kännas oroligt inför möte med socialtjänsten. Du skriver att det inte förekommer våld i hemmet vilket är bra. Du skriver att du blivit puttad vilket medfört att du halkade och föll vilket er son bevittnade.

Som du skriver blev er son orolig och rädd vilket är naturligt för ett barn som ser de personer som betyder mest för hen i en konflikt vilket leder till att den ena föräldern faller. När det gäller definitionen av begreppet våld är det mycket brett, där allt från kraftigt fysiskt våld ingår till att knuffa eller nypa kan definieras som våld.

Polisen har anmälningsplikt när det finns misstanke om att ett barn kan befaras fara illa, och betyder att de måste anmäla det till socialtjänsten. När det handlar om misstanke att ett barn kan ha bevittnat våld inleder socialtjänsten oftast utredning, det för att utreda vidare om det finns behov av socialtjänstens stöd, råd och eventuella insatser.

Det är svårt för oss att svara på din fråga då vi inte vet vad som står i anmälan som inkommit till socialtjänsten. Alternativet är att vårdnadshavare kallas för samtal och att socialtjänsten utifrån anmälan och samtalet med dig som vårdnadshavare gör en förhandsbedömning om utredning ska inledas eller inte.

När socialtjänsten inlett utredning på ett barn ingår barnsamtal. Det för att det är barnets utredning och barnet ska få komma till tals, allt för barnets bästa.

Vi kan endast råda dig att försöka tänka att det är för barnets bästa som socialtjänsten har kallat er.

Vänligen

Soctanterna