Orosanmälan på min fd sambo.

Min fd har sedan vi separerat fått ett antal ca 3 orosanmälan på sig pga alkohol och droger. Han går på underhållsbehandling och därifrån kommer anmälan. Dom har lagts ner direkt efter samtal med mig få Soc anser jag tar hand om min son och inte lämnar honom till pappan. Detta har dock skapat konflikter mellan mig och pappan då han anser det är jag som hindrar umgänget och att förklara för honom att jag inte får lämna ut min son få jag kan bli anmäld. Nu fick han ännu en anmälan och jag tacka först nej till att träffa Soc men ringde tillbaka och boka möte för att se om dom kunde hjälpa till med att få pappa att söka hjälp och inse att jag bara gör vad som är bäst för min son.
Första mötet gick väldigt bra och dom lova guld och gröna skogar och nu var mitt nästa möte med en ny socialarbetare och hon tala mindre om pappa utan berätta att jag skulle komma på ett antal möte, hon skulle komma hem till mig, jag är 9 år dokumenterat drogfri och går på underhåll, dit skulle hon ringa. När jag frågade om all hjälp dom lova till mig med umgänge och se till att pappan var drogfri och kontakta hans läkare så mena hon att det var frivilligt gör honom att ta emot deras hjälp. Får hon verkligen göra så mot mig? Alla gånger läggs utredningen ner och denna gång när jag går ner och talat med dom för att se hur dom kan hjälpa pappa inse att det måste vara ordning och drogfrihet så koncentrerar hon sig på mig och jag känner mig lurad. Jag lämnar fortfarande inte ut min son så vad har ändrats? Ångrar att jag gick ner och prata och känner mig förd bakom ljuset. Tacksam för hjälp.. mvh Sara

Sara
2019-04-19 12:58

Hej, 

Det låter som om att du tycker socialtjänsten inte varit helt tydliga med vad de kan erbjuda för stöd avseende umgänge och med vad de avser att utreda kring din son.  

Vi råder dig att tillsammans med handläggaren gå igenom utredningsplanen för den utredning som finns avseende din son. Du kan då få svar på vad det är som ska utredas och varför, samt hur det ska gå till.  

Om det finns oro kring ett barn så har handläggaren på socialtjänsten möjlighet och rätt att inhämta information om barnet i den utsträckning som krävs för att få en så tydlig och rättvisande bild som möjligt. Det kan till exempel innebära observationer i skolan, hembesök, enskilda barnsamtal, referenssamtal med skolpersonal eller vårdpersonal. Det kan också innebära att handläggaren inhämtar journaler gällande barnet eller föräldrarna från exempelvis sjukvården.  

Alla åtgärder som handläggaren vidtar för att inhämta information måste vara välmotiverade. Socialtjänsten får inte utreda mer än vad som krävs för att besvara de frågor som finns i utredningsplanen. Utredningsplanen kan förändras efterhand, som vårdnadshavare har du rätt att få ta del av alla förändringar som görs. Frågorna i utredningsplanen ska vara kopplade till sådant som anmälan avser och om det under utredningen framkommer ny oroväckande information.  

Vi hoppas att du kan få ett fungerande samarbete med ditt barns handläggare. 

Vänligen  
Soctanterna