Orosanmälan

Det har startats en utredning på min son som är 7 år och hans äldre syster då Min son berättat för sin lärare att han blivit slagen med ett bälte av sin pappa. Soc i sin tur polisanmälde efter förhör med mina barn och mig la polisen snabbt ner då de menade att brott inte kunde styrkas. Något sådant har till min vetskap inte hänt men vet att deras pappa några år tillbaka använt det något tillfälle som skrämseltaktik. Helt oacceptabelt i min värld. Vill även tillväga att vi är skilda sen lång tid tbx. Mina barn bor hos mig och jag har stoppat dem från att vara hos sin pappa när detta kom till min vetskap. Nu är det jo lång tid tillbaka.
Iallafall nu har då soc valt att utreda och vill komma hem till mig prata med både mig och barnen vilket de redan har gjort. Har varit väldigt medgörlig och vill så klart jobba med dem så gott jag kan.
Men sanningen är att jag börjar känna mig kränkt, ifrågasatt som förälder jag lägger väldigt stor vikt i mitt föräldraskap och gör allt jag kan för mina barn. Känns som det kan skada mer än göra nytta med massa förhör som redan har ägt rum dessutom.
Min stora dotter är även väldigt upprörd och ledsen över att detta fortsätter hon känner att det får räcka precis som jag gör. Vill veta vad våra rättigheter är i detta?

Soso
2019-04-11 19:46

Hej  
Vilken tråkig situation du hamnat i och att samarbetet med socialtjänsten inte fungerar. Vi kan dock inte uttala oss i enskilda ärenden. Allmänt gäller att när en barnanmälan inkommer till socialtjänsten har nämnden skyldighet att utreda om det finns behov av stöd och hjälp till barnen/föräldrarna.  

En barnutredning får som längst vara i fyra månader från det datum den inleds. Inledningsvis upprättas en utredningsplan där du tillsammans med handläggarna ska gå igenom vad som behöver utredas och vilka kontakter som behöver tas för att kunna göra en bedömning av vilka behov som finns i ärendet. Utredningsplanen har som syfte att ge en tydlighet i utredningsförfarande. Under pågående utredning har du rätt att begära ut löpande information gällande dina barn. Utredningen ska under hela processen utgå från barnets bästa och behov och utmynna i en skriftlig utredning som du ska delges och ha möjlighet att bemöta.  

Det bästa är om ni kan samarbeta med handläggaren. Kontakta handläggaren och berätta hur du och din dotter känner det och be om ett möte för att få tydlighet vad som krävs för att utredningen ska avslutas. Möjligheten finns också att handläggarens chef eller IVO (inspektionen för vård och omsorg) som är socialtjänstens tillsynsmyndighet.  

Vänligen  
Soctanterna