Föräldrar Som Handlar Fel

Postat: 2010-01-03 15:00

Har en kompis som jämt och ständigt får höra nerlåtande kommentarer från sina föräldrar. De har "kastat ut" henne flera gånger, sagt till henne att gå och inte komma tillbaka. Men hon har kommit tillbaka och de har låtit henne komma hem. Det senaste är att de ska ta drogtest på henne och att det tycker hon ska placerars i fosterfamilj för de inte klarar av henne. Jag känner min kompis väldigt väl, vi är varandra väldigt nära och detta stämmer inte alls. Hon är en väldigt snäll, omtänksam, bryr sig väldigt mycket om sin omgivning och droger skulle hon ALDRIG hålla på med. Visst att hon är stökig, kanske inte alltid städar sitt rum, tjabbar emot ibland men vilken tonåring är inte så? Jag tycker henne föräldrar överreagerar kraftigt och jag märker att min kompis mår däligt över detta. Var kan hon/de få hjälp att ta itu med detta?

Kompisen

Kommentarer

Postat: 2010-01-04 14:33

Hej!

Goda vänner är ovärderliga. Det är fint att se att du bryr dig så mycket. Vi förstår att din kompis inte mår bra av situationen du beskriver. Att bli illa behandlad och utkastad av sina föräldrar är smärtsamt för vilket barn som helst. Du skriver inte hur gammal din vän är men det finns hjälp att få för tonåringar. Din vän kan kontakta kuratorn på skolan som hon går på. Kuratorn kan vara ett bra stöd och även hjälpa till i samtal med föräldrarna. Hon kan även vända sig till ungdomsmottagningen där hon bor och be om hjälp för sitt psykiska mående. Om din vän ständigt blir utkastad av sina föräldrar och situationen inte blir bättre kan din vän även kontakta socialförvaltningen där hon bor för att be om hjälp med sin familjesituation. Socialförvaltningen ska arbeta för att ungdomar bor hemma hos sina vårdnadshavare så länge som möjligt, men de kan även stödja din vän i samtal med hennes föräldrar för att på så sätt göra hennes hemförhållanden bättre.

Om din vän är under 18 år kan hon även vända sig till BRIS (barnens rätt i samhället). Hit kan barn och ungdomar anonymt vända sig när de behöver stöd från en vuxen. Samtalen är gratis och syns inte på telefonräkningen.
Barnens hjälptelefon: 0200-230 230.

Lycka till

Vänligen

Soctanterna

Soctanter