Mår Dåligt

Postat: 2010-01-05 23:07

Jag bad i början av december min man att flytta ut från vårt gemensamma hem pga han är nedlåtande gemtemot mig, behandlar mina barn som luft, har kraftiga humörsvängningar/lättirriterad/ska alltid säga motsatsen till allt jag säger. Tittar aldrig på mig då jag pratar. Vi har ingen gemensam hushållsekonomi..han köper sin egen mat,kakor,frukt,läsk och äter för sig själva. Mina barn bjuder han aldrig nåt på. Vi har ett gemensamt barn på 1 år. Min man brukade för att reta/irritera våran son sticka in handen i hans blöja och klämma åt baken..och så börja vår pojke gnälla/skrika/gråta. När jag sa att det var inte rätt att göra så så blev min man aggressiv mot mig. Jag brukade göra massage på vårt barns rygg när han skulle sova ,men istället började vårt barn puta bort min hand och gnälla.När jag påpekade detta till min man och bad han ändra sitt beteende så fick jag en örfil. Där slutade våran äktenskap och jag bad han ta sina saker och gå ut från vårt hem. Slutet av december betalade jag hyran själva.. bostadsbidraget är på min mans namn och dessa pengar vägrar han ge till mig. Jag vill han ska skriva under skilsmässopapper samt ta bort hans adress, men han vägrar pga att han fick via migrationsverket 2 års prövotid..och inte ens 1 år har gått ännu. Han kommer och går som han själv vill. Talar nedlåtande mot mig framför mina barn. Vi haft flera bråk pga han kallat mig för psykisk sjuk, tjock , sjuk jävel etc . Jag försökt få han att signera skilsmässopapper och sagt att han kan få träffa vårt barn MEN han måste uppföra sig..men han bryr sig inte . Jag är rädd att förr eller senare ska han börja behandla vårt barn som han gör med mina barn. Så fort någon säger att vårt barn liknar mig till utseendet så blir min man jättearg och kan sura i flera dagar. Jag är förvirrad över min mans humörsvängningar..och ifall det kommer i framtiden påverka våran barn ? Nu ska vårt barn börja dagis. Hur betalar jag fritidsavgift? jag kan ju inte redovisa som ensamboende..och jag vägrar betala för min man. Han kan ju inte få bostadsbidraget varje månad..som är egentligen menat till hjälp för hyran ? vad ska jag göra? jag har ingen hemförsäkring. Har a-kassa snart. Har inga pengar till advokat.

Maja

Kommentarer

Postat: 2010-01-07 16:37

Hej

Eftersom det varit helgdag, har vårt svar dröjt och vi ber om ursäkt för detta. Vi förstår att du lever i en jobbig situation och vi hör att du är frustrerad. Det är enligt lag förbjudet att slå och kränka en annan och om du vill kan du göra en polisanmälan. Det är också mycket tråkigt att höra att era barn far illa och skulle situationen bli värre ber vi dig att ta kontakt med socialtjänsten i den stadsdel som du bor i. Barn ska aldrig behöva ta emot nedlåtande kommentarer som kränker dem och de ska inte heller bli behandlade som luft. Vill du komma i kontakt med socialtjänsten i din stadsdel, kan du bli kopplad via Malmö stads växel på telefon 040 – 34 10 00. Du kan också kontakta socialtjänsten för att rådgöra om din situation.

Om vi har förstått dig rätt vill du begära om skilsmässa och det kan du göra även om din man inte vill skilja sig. Du kan utan din makes samtycke och delaktighet ansöka om skilsmässa till tingsrätten. Du använder blanketten ”Gemensam ansökan om äktenskapsskillnad” och stryker över rubriken Gemensam, under rubriken Äktenskapsskillnad stryker du över ”Vi yrkar” och skriver istället att Jag yrkar. Du lämnar in ansökan tillsammans med ditt personbevis. För att ansöka om skilsmässa måste man betala in 450 kr till den tingsrätt som ska handlägga din ansökan. Ska du lämna in ansökan till Malmö tingsrätt är Plusgirokontot 814065-9. Eftersom ni inte är överens och då ni har gemensamma barn kommer ni ha en betänketid. Betänketiden är alltid på minst sex månader och högst ett år. Observera att om du/ni fortfarande vill skiljas när de sex månaderna har gått, måste ni meddela det till tingsrätten (så kallad fullföljd). Meddelandet måste komma in till tingsrätten efter att de sex månaderna har gått. Ingen särskild blankett behövs. Ni måste då också ge in nya personbevis. Om meddelandet om fullföljd inte kommer till tingsrätten inom ett år, avskrivs ärendet och ni räknas inte som skilda. Om du har fler frågor kring skilsmässa kan du ta kontakt med tingsrätten på telefon 040 -35 30 00.

Skulle du behöva hjälp med frågor som berör vårdnad och umgänge kan du ta kontakt med Familjerättsbyrån i Malmö på telefon 040-34 52 38 under telefontid vardagar kl. 8-9. De kan både ge stöd och information om dina rättigheter och skyldigheter.

Angående frågan om bostadsbidrag, ber vi dig ta kontakt med Försäkringskassan. Om vi har förstått dig rätt, bor din man inte längre med er, du ska därför anmäla om nya förhållanden till Försäkringskassan. Du når dem på telefon 0771-524 524 under telefontid mån-fre kl.8-21, lör kl.8-15 och sön kl.15-21.

Vi förstår ditt dilemma med fritidsavgiften. Så länge din man är skriven på samma adress och ingår i hushållet räknas du som sammanboende. För att ta reda på om du kan dela på räkningen för fritidsavgiften, ber vi dig ta kontakt med debiteringsenheten på telefon 040- 34 51 35 under telefontid mån-tors kl.9-12.

Eftersom vi förstår att du har mycket att tänka på, vill vi tipsa dig om socialrådgivare som finns inom olika verksamheter i Malmö stad. En socialrådgivare kan vara ett stöd i din situation samt hjälpa dig med dina funderingar. Du når socialrådgivarna i din stadsdel via Malmö stads växel på telefon 040- 34 10 00 eller via socialtjänsten i din stadsdel.

Vi hoppas att vi besvarat dina frågor, har du fler funderingar är du välkommen åter. Vi önskar dig all lycka på vägen och hoppas att det löser sig för er.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter