Överskridande av två veckor för beslut om utredning

Hej,
Då det inkommer en orosanmälan gällande barn har jag förstått att socialtjänsten har två veckor på sig att fatta beslut om utredning ska inledas eller ej. Hur blir det då om möten med vårdnadshavare inte inbokas inom denna tidsram? Ska vårdnadshavare då förutsätta att utredning inletts? Och hur blir det med skola/förskola- har socialtjänsten rätt att kontakta dessa utan vårdnadshavares samtycke? Om JA, i så fall på vilka grunder- dvs vad ska det finns för påståenden i orosanmälan för att socialtjänsten ska ha rätten att bortse från vårdnadshavares beslut om kontakt?

Vårdnadshavare
2019-03-28 09:42

Hej 
Vi förstår att du har mycket frågor kring orosanmälan. 

När Socialtjänsten får in en orosanmälan så görs en förhandsbedömning om utredning ska öppnas eller inte. 

Socialnämnden ska utan dröjsmål inleda utredning av vad som genom ansökan, anmälan eller på annat sätt har kommit till nämndens kännedom och som kan föranleda någon åtgärd av nämnden (11 kap. 1 § Socialtjänstlagen). 

Om det under en förhandsbedömning framkommer uppgifter om att ett barn kan ha utsatts för våld eller andra övergrepp av en närstående eller bevittnat våld eller andra övergrepp av eller mot en närstående ska en utredning om barnets behov av stöd och hjälp inledas utan dröjsmål. Detta framgår av 6 kap. 1 § SOSFS 2014:4. 

 Vid en utredning av om socialnämnden behöver ingripa till ett barns skydd eller stöd får nämnden, för bedömningen av behovet av insatser, får nämnden enligt 11 kap. 2 § första stycket Socialtjänstlagen konsultera sakkunniga och i övrigt ta de kontakter som behövs för att kunna göra en bedömning av barnets behov av insatser. 

Hoppas vårt svar var till någon hjälp. 
 

Vänligen  

Soctanterna