Sv: Ang: Rätt till socialens utredningar

Hej! Tack för ert svar https://soctanter.malmo.se/fraga/5155

Jag är inte samma person som ställde den ursprungliga frågan. Min fråga är av allmän karaktär.

Vem räknas som part? Kan man vara part även om man inte är vårdnadshavare?

Och min huvudfråga är: Har man inte självklar rätt att läsa de delar i en utredning som berör en själv (som t.ex. beskriver hur man själv är och gör) även om man inte är vårdnadshavare? Det borde väl vara självklart?

Hur ska man annars kunna korrigera eventuella felaktigheter, innan beslut fattas, om man inte har rätt att se vad som påstås om en själv?

Fundersam
2019-03-19 14:03

Hej! 
Den som räknas som part i en tvist är den som: 
- lämnar in en stämningsansökan och kallas för kärande 
- står på andra sidan och kallas svarande.  
  
I en vårdnadstvist kan en förälder vara en part även om föräldern inte är vårdnadshavare.  
Frågor om ändring i vårdnaden prövas av domstol på talan av en av föräldrarna eller båda. Domstolen ska se till att frågor om vårdnad, boende och umgänge blir tillräckligt utredda (6 kap. 19 § första stycket FB). Om domstolen avgör att en utredning är nödvändig får domstolen uppdra åt socialnämnden att utse någon att verkställa en utredning (6 kap. 19 § tredje stycket FB). 

 Vårdnadsutredning är alltså den utredning som socialnämnden genomför på uppdrag av domstol när en förälder stämt den andra föräldern i en vårdnadstvist. I en vårdnadsutredning har en part rätt till partsinsyn, vilket innebär att den som är part i en vårdnadstvist har rätt att ta del av de handlingar som har tillförts ärendet (10 § FL). Rätten att ta del av uppgifter gäller med de begräsningar som följer av 10 kap. 3 § OSL, vilket bland annat innebär att sekretess inte hindrar att en enskild som är part i ett mål hos domstol har rätt till insyn i handläggningen och den tar del av en handling eller annat material i ärendet men att handlingen inte får lämnas ut till parten i den utsträckning att sekretessbelagd uppgift i materialet röjs.
Syftet med partsinsynen är att du ska kunna få en fullständig insyn i beslutsunderlag i form av handlingar och annat utredningsmaterial. Detta innebär att du har rätt att bemöta påståenden, läsa utredningen och komplettera utredningsmaterialet även om du som part inte är vårdnadshavare.   
 
Vänligen 
Soctanterna