Vad händer efter att ha varit i en fyllecell för första gången?

Jag är en tjej på 20 år som nyligen drack lite för mycket på ett uteställe och fick spendera lite tid i en fyllecell.

Jag dricker i vanliga fall inte alls särskilt ofta och detta är tredje gången totalt som jag har varit ute. Har festat/ druckit totalt 4 ggr. Drack inte ens under studenten i gymnasiet liksom..

Det jag undrar är; vad kommer att hända framöver? Måste man verkligen gå på ett möte hos soc, eller får man endast ett brev hem? Kan man välja att inte gå dit?

Kommer detta att synas i belastningsregistret, och kommer jag fortfarande att kunna få ta körkort, (detta kommer definitivt inte att hända igen!!)?
Har inte börjat övningsköra än, men har tänkt göra det inom de 2 kommande åren.

Till sist så undrar jag; fick nämligen med mig kläderna som jag fick låna där när jag skulle gå hem på morgonen (antar det iaf, då jag märkte att jag höll dessa i famnen efter att ha gått en bit), är detta vanligt?

Har för mig att jag bara ville hem så fort som möjligt så lade dessa i någon soptunna på vägen och har nu jättemycket ångest över det! Gav de mig kläderna av misstag, och kan jag få några konsekvenser av att ha slängt dessa??

Tacksam för svar!

Orolig tjej
2019-03-16 14:37

Hej!
Förståeligt att du mår dåligt av den situationen som du försatte dig i men det verkar som du lärt dig något av det som hänt. Att du mår dåligt och har ångest är en sund reaktion som på sikt kommer att försvinna.  

Du blir inte ersättningsskyldig för kläderna men i annat fall hade det varit möjligt att lämna dem på polisstationen.

Det kommer heller inte att påverka ditt lämplighetsintyg om det endast rör sig om ett tillfälle. Det skickas inget till Transportstyrelsen (myndigheten handlägger körkortsärenden) och det registreras inte i belastningsregistret. Om du ansöker om lämplighetsintyg kan Transportstyrelsen se i protokoll om personen ifråga har varit omhändertagen för berusning. Om det upprepas vid flera tillfällen kan det påverka ditt lämplighetsintyg.  

Rapporter från polis till socialtjänsten hanteras olika beroende på var du bor. Ibland meddelas tid för besök och ibland skickas informationsbrev. Båda syftar till att erbjuda stöd och mötena är frivilliga. Om du inte vill använda dig av tiden är socialtjänsten tacksam om du kontakta handläggaren och avboka och eventuellt förklara din situation.  

Hoppas du fått svar på dina frågor. 

Vänligen

Soctanterna