Orosanmälan om våld i hemmet där barnet har en diagnos

Om ett barn med en diagnos kommer till skolan i affekt därför att ett bråk har inträffat hemma och berättar att föräldern slagit hen. Finns det några speciella kriterier att ta hänsyn till pga barnets diagnos?
Barn med autism har ju t.ex ofta förändrad perception, ser inte sin egen del i de situationer som uppstår samt går ofta i affekt.

Hur tas detta i beaktande inför en orosanmälan?
1. Hos skolan
2. Hos socialtjänsten

Detta har hänt oss, vi är nu del av en förundersökning hos polisen för våld i hemmet. Skolan har fått ta del av resten av händelsen där barnet skadade ett syskon fysiskt i ett bråk och att föräldern var tvungen att fysiskt sära på barnen för att minimera skadan på det mindre barnet.
Ingen verkar ha tagit hänsyn till barnets autism och hur diagnosen påverkar upplevelsen av allt som inträffat efter att barnet i förtroende berättade för en pedagog om varför hen var upprörd.

Fundersam mamma
2019-03-13 22:40

Hej! 

Det låter som en komplicerad och jobbig situation som du beskriver. Ni har fått hålla fast ett barn för att skydda syskonet och detta har slutat med en anmälan till polis och socialtjänst. 

För att svara på dina frågor i rätt ordning börjar vi med skolans roll. Lagstiftningen är väldigt tydlig, skolan och all personal som arbetar med barn är skyldiga att anmäla sin oro till socialtjänsten. Anmälaren ska inte värdera eller utreda oro, utan allt ska anmälas till socialtjänsten som ju är de som utreder kring barnets situation. Det finns ingen skillnad mellan barn eller om de har någon diagnos. All oro måste skyndsamt anmälas. 

Socialtjänsten som tar emot anmälan ska granska innehållet och göra en förhandsbedömning. En utredning öppnas om det kräver mer omfattande ingrepp i den enskildes liv, det vill säga mer djupgående utredning än bara en kortare bedömning. En utredning leder fram till antingen att den avslutas utan insats eller att en insats inleds. En insats kan bestå i att ge föräldrar stöd eller ge barnet andra insatser. Under utredningen tas givetvis hänsyn till en diagnos och hur detta påverkar inte bara barnet utan hela familjen. En utredning handlar inte om att döma någon som skyldig utan att se vad som behövs göras för att barnet ska ha det bra. Socialtjänsten utreder inte brott, det är polisens sak.  

Hoppas svaret kan vara till hjälp för er. 
 
Vänligen  

Soctanterna