Får vårdnadshavare info om utredning?

Hej
Jag undrar om en vårdnadshavare riskerar att inte bli informerad om inledd utredning, om exempelvis personal på dagis eller skola gjort en orosanmälan pga exempelvis blåmärken på barnet eller att barnet sagt att det blivit slaget hemma. Det vore illa att bli informerad först efter att utredningen är klar. Jag har förstått att det ibland finns skäl till att inte informera vårdnadshavare om inledd utredning, men gäller det sådana här fall? Hur ska man kunna göra en utredning om hur barnen fått märkena utan att prata med vårdnadshavare?
Jag har läst bland tidigare frågor här på er sida där en förälder var orolig över att ha blivit anmäld pga att barnet hade fått märken, men då stod det att det hade gjorts en förhandsbedömning. Jag trodde att det inte gjordes en sådan (och att vårdnadshavare då inte nödvändigtvis blev informerad) om det gällde eventuellt våld mot barn? Har även läst olika forum på nätet där föräldrar sagt att de blivit kontaktade av soc för en förhandsbedömning för att någon anmält dem för att barnet sagt att det blir slaget hemma.

Tack på förhand och jag ber om ursäkt för lite röriga frågor!

Förvirrad pappa
2019-03-10 20:25

Hej! 

När socialtjänsten får in en anmälan om ett barn eller ungdom som kan vara i behov av skydd måste socialtjänsten utan dröjsmål inleda en utredning, detta regleras i Socialtjänstlagen 11 kap 1 §.   

Socialtjänsten gör en förhandsbedömning där man bedömer om barnet är i behov av omedelbart skydd, en så kallad skyddsbedömning. Därefter tas beslut om en utredning ska inledas eller inte. Detta ska ske skyndsamt.  

Ett beslut om att inleda utredning kan inte undanhållas från vårdnadshavarna, däremot kan nämnden besluta att avvakta något med att informera om att utredningen har påbörjats. Det måste föreligga särskilda skäl för varför man dröjer med att underrätta vårdnadshavarna. Sådana skäl kan exempelvis vara om vårdnadshavaren eller någon annan familjemedlem är misstänkt för övergrepp och en pågående polisutredning befinner sig i ett känsligt läge. Det kan också vara om barnet är misstänkt för att ha begått ett brott och det kan innebära stora men för brottsutredningen om vårdnadshavaren underrättas. Ytterligare ett skäl kan vara om barnet själv kontaktat socialtjänsten och berättat om missförhållanden så som att hen blivit utsatt för våld men barnet samtidigt motsätter sig att kontakt tas med vårdnadshavare. Det kan krävas en planering för hur man skall kunna skydda barnet innan vårdnadshavarna informeras.  

Man kan inte genomföra en utredning och slutföra den utan att ha pratat med vårdnadshavarna och hört deras inställning. 

Vänligen 

Soctanterna