Lvu ärende

Hej har en fråga barnen blev akut omhändertagna pga att pappan till barnen anmält mej i flera års tid till socialen och flera utredningar har gjorts angående detta att han anklagat mej för att vara missbrukare av alkohol. Stämmer ej. Socialen tror på pappan och de blir placerade i familjehem på lvu tvång Efter ett tag placerar socialen barnen hos pappan på lvu ,han har ingen vårdnad om barnen jag har ensam vårdnad . De byter skola på barnen utan jag vet om det och flyttar barnen på lvu till pappan som ej är vårdnadshavare eller har vårdnad utan att jag får reda på det. Får reda på detta efter barnen talat om det. Flera utredningar har gjorts kring detta och det har då framkommit att jag tar handom barnen på bästa sett men denna gången han åter anmäler mig igen tar socialen ett annat beslut pga att han ljuger och säger detsamma som ovan. Kan säga att jag och pappan har aldrig kommit överens om något. Han vill ha ensam vårdnad om barnen. Får det gå till så här får socialen placera barnen hos den andra förälder som inte har någon vårdnad och dessutom bakom ryggen på mej.

Sandra
2019-03-04 17:35

Hej!  

Din fråga är om socialtjänsten kan LVU-placera barn hos den förälder som inte är vårdnadshavare samt om socialtjänsten får lov att undanhålla information från den som är vårdnadshavare.   

Som vårdnadshavare för ett barn har du generellt sätt rätt att få information kring ditt barn och hur och var vården bedrivs. Det finns dock undantag från rätten till information vilka regleras i Offentlighets- och sekretesslag (OSL) och ett sådant beslut av en myndighet att inte lämna ut en uppgift med hänvisning till sekretess kan enligt 6 kapitlet 7 § OSL överklagas och detta behöver göras inom tre veckor från att man fått beslut om att information inte lämnas ut. 

Själva bestämmanderätten över barnet tar socialnämnden över och detta gäller även var någonstans som barnet placeras. I detta fall skriver du att vården enligt LVU (Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga) inletts i ett familjehem för att barnet sedan blivit placerad hos sin pappa som inte är vårdnadshavare för barnet. Var någonstans som barnet placeras, som i detta fall hos pappa som inte är vårdnadshavare, hos annan släkting, i familjehem eller i ett HVB-hem (Hem för vård och boende) beslutar socialnämnden. 

Ett omhändertagande enligt LVU är en tvångsåtgärd som inte kräver samtycke från vare sig föräldrar eller barnet. Det är vad som är bäst för barnet som ska styra ett LVU- omhändertagande och det är socialnämnden som gör denna bedömning. Det ställs höga krav på samarbete mellan vårdnadshavaren/föräldrarna och socialtjänsten samt på familjehemsföräldrar eller personalen på HVB-hemmet. För barnet blir det viktigt att ni gemensamt kan komma fram till lösningar som gagnar barnet och kommunikation mellan de vuxna som är inblandade blir oerhört viktig för barnet. 

Vi förmodar att du blivit förordnad ett offentligt biträde (39§ LVU) och kan därmed kontakta biträdet för att få hjälp och stöttning. Vi tänker att det är viktigt att i första hand prata med barnets socialsekreterare eller dennes chef för att framföra dina synpunkter och få svar på frågor kring dess agerande. Du kan också vända dig till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) som är tillsynsmyndighet över socialtjänsten. Deras uppdrag är bland annat att kontrollera att socialtjänsten handlägger ärenden enligt de lagar och bestämmelser som finns. IVO kan dock inte ändra ett beslut som fattats av socialnämnd eller domstol. 
  
Vänligen 

Soctanterna