Ekonomisk sits efter skilsmässa

Min mamma är över 60, men inte pensionär.
Hon vill lämna sin man, men vågar inte då hon är rädd att hon inte kommer klara sig ekonomiskt. De har varit gifta i många år.
Hon har ingen egen inkomst (förutom den låga garantipensionen som man får ta ut efter man fyllt 61), bor i ett hus som han står som ägare för.
Hon verkar inte vara berättigad till bostadsbidrag.
Enligt henne har de en betänketid på 6 månader. Stämmer detta när de inte har gemensamma barn? Det är inte säkert att hennes man kommer skriva under pappren, fast troligtvis kommer han göra detta.
Hon litar inte på att han kommer betala hennes försörjning under en eventuell betänketid, vilken hon inte kommer klara. Hon tror inte heller att hon kommer få något om de skiljer sig, utan att gå till rätten.
Hon är alltså väldigt stressad över denna situation och klarar inte riktigt att ta steget. Hon vet inte i vilken ände hon ska börja.
Kan hon få försörjningsstöd från socialen om hennes man inte betalar för henne, eller måste hon isf stämma honom?

Jag vill gärna hjälpa henne, men jag vet inte heller hur det kommer gå för henne och vill inte få henne till något så att hon sen står på helt bar backe.

Vad kan vi göra?

Orolig dotter
2019-03-04 16:09

Hej! 

Det är fint att du vill hjälpa din mamma och att du finns där som stöd för henne kan göra mycket. 

Du har många frågor kring ekonomi och skilsmässor samt pension. Detta är frågor som inte riktigt är soctanternas expertis och vi råder er därför att kontakta en familjejurist eller advokat för att få råd i hur det fungerar. 

Utifrån vad du berättar i frågan kan vi inte avgöra om din mamma är berättigad till försörjningsstöd. Generellt sett är det så att du som enskild ska uttömma alla andra möjligheter till försörjning, det betyder bland annat att din mamma först och främst ska söka jobb om hon kan stå till arbetsmarknadens förfogande.  

Vänligen 
Soctanterna