Svår Familjesituation, Flytt Utomlands, Hedersrelaterat

Postat: 2010-02-26 15:32

Hej Soctanter!

Jag har i mitt arbete kommit i kontakt med en myndig tjej, vi kan kalla henne Maria, som går på gymnasie i Malmö och är boende i Malmö Rosengårdsstadsdelsförvaltning. Maria har ca 2 år kvar på sina studier för att kunna ta examen.

Hennes pappa har nu bestämt att familjen ska flytta utomlands. Eftersom det rör sig om en familj med tydlig hederskontext har inte mamma eller andra syskon fått möjlighet att påverka beslutet. Som det se ut i dagsläget kommer de att flytta detta året.

Maria som är myndig vill inte flytta. Hon vill studera klart och sedan skaffa sig ett arbete. Dock tror hon ej att det är möjligt att bo kvar i Malmö med släkt och familjevänner omkring sig, om hon väljer att stanna. Vilket hon gärna önskar.

Maria upplever sig hotad av sin pappa och vet att ett beslut att stanna kvar i Sverige för hennes del skulle leda till att familjen bryter all kontakt med henne. Maria är kontrolerad och har vissa tider hon ska vara hemma, är mer kontrolerad än sina bröder osv. Dock tror hon inte att hon kommer att bli utsatt för fysikt våld, snarare psykiskt om hon skulle försöka stanna kvar i Sverige/Malmö.

Jag har lovat att vägleda Maria i detta oavsett vilket beslut hon tar.

Vilka råd kan jag ge Maria?
Hur är tillvägagångsättet i dessa fall?
Vem inom soc/kvinnorhouren eller andra ska Maria kontakta?
Vilka andra organisationer och hjälpinstanser finns för Maria?

Tacksam för all hjälp som kan tillgås!

Elin
2010-07-06 14:33

Postat: 2010-03-01 11:55

Hej

Det är ingen lätt situation för Maria men hon har tur som har en person som dig som hjälper henne genom detta.

Det finns i dagsläget flera olika organisationer som Maria kan vända sig till. Genom dessa kan hon få tala med andra kvinnor som upplevt samma saker och då också har en bättre kunskap om situationen än många andra. En av dessa är Terrafem. De har en rikstäckande jourtelefon med nummer 020- 52 10 10. Samtalet syns inte på telefonräkning och man kan ringa både från en fast telefon eller från en mobiltelefon. Samtalet är helt gratis och man kan självklart vara anonym när man ringer och de som arbetar där har tystnadsplikt. Mer om hur de arbetar och annan information kan man finna på deras hemsida:

https://www.terrafem.org/default.asp

Inom Malmö Stad finns det även något som heter Kriscentrum för kvinnor och de vänder sig till utsatta kvinnor i Malmö. Känner man sig rädd och hotad, kontrollerad eller isolerad kan man vända sig till dem. De har en jourtelefon 040-29 09 99 dit man kan ringa dygnet runt och få hjälp. Hit ringer man också om man vill beställa tid för att komma till den öppna mottagningen. Det är kostnadsfritt att gå dit för samtal och att delta i grupper. Mer om deras verksamhet hittar man på:

https://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Vald--overgrepp/K…

Man kan även kontakta Kvinnofridslinjen på telefon 020- 50 50 50. Till dem kan man ringa om man vill tala med någon om sina upplevelser eller om det är något man vill fråga om. De som tar emot ditt samtal är socionomer eller sjuksköterskor med stor vana att möta människor i kris eller i svåra livssituationer. De har tystnadsplikt och man kan självklart välja att vara anonym. De kan även informera om öppettider och adresser till olika verksamheter såsom skyddade boenden, juristjouren, olika kvinno- eller tjejjourer. De har också information om de olika verksamheterna erbjuder terapi eller stödsamtal, om vilka språk som talas, om lokalerna är funktionshinderanpassade eller om barnverksamhet/terapi finns. Mer om dem kan ni läsa på deras hemsida:

https://kvinnofridslinjen.se/

Skulle det vara så att hennes situation förvärras så finns det inom Malmö Stad något som heter Embla. Embla är ett skyddat boende med 6 platser för flickor och unga kvinnor i åldern 16-22 år som är utsatta eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Man kommer i kontakt med dem genom socialtjänsten i den stadsdel där man bor. Ring Malmö stads växel på telefon 040-34 10 00 så kopplar de dig till rätt stadsdel och berätta sedan om din situation. Personalen på Embla träffar sedan personen i fråga innan de kommer dit. Ni kan läsa mer om Embla på:

https://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Vald--overgrepp/S…

Hoppas att dessa tips kan vara till hjälp och har du fler funderingar så är du givetvis välkommen åter.

Vänligen

Soctanterna

Postat: 2010-03-01 14:00

Stort tack!