Oro för efter anmälningen

Hej Soctanterna

Har under mina år som lärare har jag tyvärr behövt göra ett antal orosanmälningar. Den senaste fick mig att undra. Eftersom faller inte ansågs vara akut fick flickan åka hem samma dag sina föräldrar fått reda på det hela. De blev extremt arga och slog inte men skrek skällde och skrämde flickan. Hur gör ni för att undvika att detta händer eftersom det kan påverka resten av utredningen?

Lärare
2019-02-24 22:48

Hej! 
 
Du har ett viktigt arbete som lärare, att ge barn en god förutsättning att klara livet med grundläggande kunskaper, men också vara en trygghet, den som ser barnet, dess mående och om det är något som inte är så bra i barnets omgivning. 
 
När personal som arbetar med barn får information om missförhållanden, eller det räcker egentligen att det finns en oro för att barnet på något sätt far illa, har personen anmälningsplikt enligt 14 kap socialtjänstlagen.  
 
Oron för ett barn kan vara av olika anledningar och troligen har man som skolpersonal säkert pratat med föräldrarna om oron, till exempel att barnet verkar trött och inte sovit som det ska, inte ha ätit frukost, har inte lämpliga kläder efter väder och så vidare. När det finns en oro för att barnet har utsatts för ett övergrepp av någon av föräldrarna som till exempel misshandel, vill socialtjänsten inte att detta tas upp med föräldrarna innan anmälan. 
 
När socialtjänsten har fått in anmälan har tjänstemannen att göra en skyddsbedömning och förhandsbedömning om utredning ska öppnas. En misstänkt barnmisshandel ska leda till att utredning öppnas.  
 
Skyddsbedömningar är svåra att göra, och risk- och skyddsfaktorer gås igenom för barnet i den aktuella situationen. Om bedömningen är att det är fler riskfaktorer som överväger och barnet bedöms vara i omedelbar fara, ska socialtjänsten överväga om barnet ska vara någon annanstans för att skyddas. Ibland går föräldrar och barn med på frivillig placering och ibland får socialtjänsten använda sig av LVU, Lagen om Vård av Unga, för att säkerställa att barnet är tryggt.  
 
Övergrepp gentemot barn, både fysiska och psykiska, är något som socialtjänsten självklart vill undvika. Flickan som du berättat om fick utstå skäll och blev skrämd av sina föräldrar efter att föräldrarna fått reda på anmälan. Det är tyvärr många situationer som inte blir bra för barn, och socialtjänsten kan inte alltid förutse var det kan bli fel.  
 
Socialtjänsten brukar ha samtal med föräldrarna om hur viktigt det är att ta uppgifter från barnet på allvar, att ansvaret för att barnet är tryggt och säkert ligger hos dem och att socialtjänsten kommer ha fortsatt kontakt med dem. Det är svårt att säga hur samtal förs och hur skyddsbedömningen görs, men det ska finnas dokumenterat i barnets ärende.  
 
Vi hoppas att du fortsätter med ditt viktiga arbete som lärare och inte räds att göra anmälningar, det räddar många barn och familjer. 
 
Vänligen 
 
Soctanterna