SoL lagen

Hej! Innan jag frågar min fråga, så berättar jag kort om situationen.
Om man har en psykisk funktionsnedsättning tex, kan man ju söka en sysselsättning genom kommunen. I min kommun iallafall, vet inte hur andra har det.
Efter att ha skrivit en blankett som skickas till kommunen, görs en utredning om man får en praktikplats/ sysselsättning. De är för ungdomar som har svårt att klara av skolan, eller behöver något att göra på dagarna. Min fråga är att på pappret står SoL lagen med, vad menas med det? Betyder det att socialtjänsten i min kommun tar del av utredningen / handläggningen? Jag vill gärna veta det, om soc skulle bli inblandad i detta. Tacksam för svar!

SoL lagen

Kommentarer

Hej!

Tack för din fråga! Vi ska försöka besvara dina frågor så tydligt vi kan. Du undrar vad SoL-lagen betyder? Det är en förkortning av Socialtjänstlagen. Det framgår inte av ditt brev om du har en diagnos och har ansökt om LSS insatser. LSS, Lagen om särskilt stöd är en rättighetslag som man kan ansöka om. Vid ansökan utreds om du ingår i någon av dess personkrets och du kan isfall ha rätt till insatser enligt LSS- lagen.

Du har uppfattat det rätt gällande att du kan ansöka om sysselsättning enligt Socialtjänstlagen i din kommun. Om man inte har rätt till daglig verksamhet enligt LSS- Lagen om Särskilt Stöd kan man ansöka om sysselsättning utifrån Socialtjänstlagen. Vi tolkar det du skriver att ansökan om sysselsättning enligt SoL kommer att utredas av socialtjänsten.

Om du har funderingar eller inte vill att socialtjänsten ska handlägga din ansökan råder vi dig att vända dig till dem som skickat informationen, alltså kommunen för ytterligare svar. Vi önskar dig lycka till och att du får en sysselsättning då det finns många fördelar med det!

Vi hoppas att vi kunnat besvara dina frågor!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter