Hämnd-anmälan

Hej

Jag har fått 3 st orosanmälningar, under 5 års tid, där det alltid visat sig finnas en stabil och trygg hemsituation med ansvarstagande föräldrar.
Orosanmälningarna som gjorts har alltid varit anonyma, och jag är övertygad om vem som lämnar dem. Detta tas inte hänsyn till på soc, och det är omöjligt för mig att bevisa.
Att bli oros-anmäld är stressande, och har en stor skrämmande effekt på ett barn som trivs i sitt liv för övrigt, som känner stolthet över sin familj, sitt liv och sin person.
Möten på soc är INTE positivt, hur man än vänder på det, och hur "vänliga" soc-personalen än är. Det är oehöert skrämmande att man får göra anonyma anmälningar hur många som helst, och att föräldrar och barn skall behöva genomgå dessa ifrågasättningar om barnets tillvaro, om barnets älskade föräldrar (där det finns trygga anställningar, hemförhållanden, god fritidsaktivering, hälsosamma förhållanden både i och utanför hemmet.

Jag går och väntar som på nålar att nästa "anmälan" skall dyka upp i brevlådan.
Varför kan man inte kräva att personen står för sin anmälan, när det inte gäller svåra och akuta anmälningar?

En helt annan fråga: Om man flyttat till olika kommuner under en 10-årsperiod och får en ny orosanmälan, kollas det då upp vad som anmälts i annat län?

Oskarshamn
2019-02-12 00:32

Hej!

Vi förstår att det kan vara stressande och skrämmande att bli föremål för granskning utifrån inkomna orosanmälningar till socialtjänsten. Vi har också förståelse för att det finns en oro för att det ska komma fler anmälningar.

Du skriver att du vet vem som lämnar orosanmälningarna och att de lämnas anonymt, men att du inte kan bevisa vem de kommer ifrån. Vid orosanmälan till socialtjänsten kan privatperson välja att antingen uppge vem som anmält eller vara anonym. Socialtjänsten kan inte kräva av privatperson att uppge sin identitet utan rätten att vara anonym föreligger.

Det finns flera anledningar till att du som privatperson kan välja att vara anonym. En anledning är att risk finns att man annars inte anmäler en oro för barnet utifrån rädsla att röja sin identitet. Utifrån barnets bästa ser man hellre att anmälan inkommer anonymt än inte alls.

Vid inkommen orosanmälan till socialtjänsten kallas oftast vårdnadshavare samt barn till socialtjänsten i en förhandsbedömning. Informationen som lämnas av berörda, oron som inkommit, och tidigare kännedom eller förekomst hos socialtjänsten vägs in och ligger till grund i en bedömning om utredning ska inledas eller ej.

Du skriver att ni har genomgått tidigare utredningar och att de mynnat ut i att det föreligger en trygg hemmiljö med ansvarstagande föräldrar, vilket är bra.
Vi råder dig att vid kontakt med socialtjänsten uppge din oro och vad du misstänker att din familj är utsatt för vad gäller de anonyma orosanmälningarna.

För att besvara din sista fråga kontrollerar inte socialtjänsten per automatik om det inkommit anmälningar till socialtjänsten i ett annat län eller kommun där man tidigare bott. Även socialtjänsten har sekretess mellan varandra.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor.

Vänligen
Soctanterna