Missbrukande pappa

Hej!
Min sambo har två barn (10 och 12) där vårdnaden är delad mellan henne och pappan. De är separerade sedan 10 år. Pappan har en historia med droger. I samband med behandling som pappan gått på hos psykiatrin har det framkommit att han använder droger nu igen. Eftersom barnen träffar sin pappa med regelbundenhet och bor där ibland över vissa helger har sjukvården gjort en orosanmälan till Socialtjänsten. De har bestämt att påbörja en utredning. Hemma hos mamman och mig finns inga droger, alkohol eller problem och vi kände inte till att pappan börjat använda droger igen. Mamman och pappan har annars en god relation och inga av barnen har berättat något som tyder på att pappan använder droger när dom är där. Det jag undrar är vad socialtjänsten kan komma fram till och vad som kan hända? Är det umgängesbegränsning? Diskussioner om vårdnadshavare? Eller något annat?
Mvh Orolig bonuspappa

Sambon
2019-02-09 03:37

Hej!

Vi förstår att du är orolig utifrån att det framkommit att barnens pappa återfallit i droganvändning. Du skriver att sjukvården gjort en orosanmälan till socialtjänsten och att det tagits beslut om att inleda utredning. När socialtjänsten inleder en utredning är det utifrån att bedömning gjorts att den oro som inkommit föranleder att socialtjänsten har en oro och är i behov av att insamla information och vidare utreda om det finns för behov av socialtjänstens insatser.

Utifrån vad du skriver är det bra för barnen att det finns skyddsfaktorer som er familj där det inte förekommer droger, alkohol eller andra problem. Vidare är det gott att läsa att föräldrarna har en god relation vad gäller barnen samt som du skriver att inget har framkommit om att fadern ska ha brukat droger när barnen varit hos honom.

Under utredningstiden kommer socialtjänsten att prata med vårdnadshavarna samt barnen, det för att utreda vilka behov som kan finnas. Det är svårt att svara på vad socialtjänsten kan komma fram till samt vad som kan hända. Under utredningen samt när utredningen är färdigställd kommer socialtjänsten fram till en bedömning om det finns behov av insatser eller inte. Om det framkommer att det finns behov av socialtjänstens insatser kommer socialtjänsten i första hand att föreslå frivilliga insatser.

Vi kan endast svara generellt och inte i individärenden då vi saknar kännedom om ärendet. När det gäller misstanke om att vårdnadshavare har ett missbruk och det finns oro för barnen vid umgänge kan socialtjänsten erbjuda drogtester för att personen ska styrka sin drogfrihet. Ibland kan det finnas behov av umgängesstöd, dvs att umgänget sker tillsammans med annan trygg vuxen. I Malmö stad finns en verksamhet som heter Umgåsen, där barn och föräldrar får umgängesstöd. Du kan läsa mer på deras hemsida:

https://malmo.se/Social---familjefragor/Familj-barn-och-ungdom/Familj-o…

Vi vill även betona den andra vårdnadshavarens ansvar i att försäkra sig om att det är tryggt och säkert i det hem umgänget sker. Det kan ske genom en god kontakt med umgängesföräldern, att barnen beroende på ålder har möjlighet att nå den andra vårdnadshavaren mm. Om det finns oro för att barnen inte är säkra eller kan befaras fara illa vid umgänget är det vårdnadshavarens ansvar att så långt som möjligt försöka förhindra att detta sker.

Vi råder vårdnadshavaren som har en oro att vända sig till barnens handläggare för vidare samtal gällande sin oro, och så klart att prata med barnens andra vårdnadshavare.

Om din sambo har funderingar kring vårdnaden om barnen hänvisar vi till att kontakta Familjerättsbyrån för att få information om både förfarandet och vilka insatser de har att erbjuda. Du kan läsa mer på deras hemsida:

https://malmo.se/Social---familjefragor/Familj-barn-och-ungdom/Familj-o…

Du beskriver hur föräldrarna har en god kommunikation, vilket vi tror är det allra bästa för barnen! Vi hoppas att vi har kunnat besvara dina frågor på bästa sätt.

Vänligen

Soctanterna