Vad händer vid andra gången när socialen vill prata

Vad kan hända om polisen tog min pappa en natt till polisstationen för att sova över där om han och min mamma skulle ha slått varann och de blev socialanmälning en andra gång denna gång vill socialen att mina föräldrar far och pratar där olika tider men vi har bestämt tillsammans vad vi ska säga vilket dem inte kan starta en utredning av eller? Hur är de när de blir en andra anmälning?????

Anonym
2019-02-07 08:57

Hej!

Vi blir lite oroliga för dig när vi läser din fråga. Vi hoppas att du har det stöd och den hjälp omkring dig som du behöver.

Eftersom polisen hämtade din pappa och tog med honom till polisstationen då det fanns misstankar om våld mellan dina föräldrar antar vi att polisen har gjort en orosanmälan till socialtjänsten. När det finns misstankar om att barn bevittnat våld ska socialtjänsten utan dröjsmål starta en utredning för att bedöma vilken hjälp barnet behöver. Detta regleras i lag och är inget som socialtjänsten kan välja bort.

Om det kommer in flera orosanmälningar avseende ett barn så innebär det givetvis att oron för barnet ökar. Det är alltid individuella bedömningar som görs och vi kommer därför inte kunna svara exakt hur utredningsförfarandet kommer gå till.

Du skriver att ni har bestämt tillsammans vad ni ska säga när ni kommer till socialtjänsten. Hur känns det för dig? Barn har rätt att bilda och uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i frågor som rör dem. Socialtjänsten ska därför utifrån barnets mognad och ålder ta hänsyn till barnets åsikter. Det innebär att, beroende på hur gammal man är, så kan socialtjänsten komma att vilja tala med dig i ett enskilt samtal, där inte dina föräldrar sitter med. Vi hoppas att du i dessa samtal kommer kunna berätta hur du har det och vad du tänker att du behöver för att du ska må bra.

Om du behöver någon vuxen att prata med så finns det hjälp att få. På skolan finns en kurator som ska kunna vägleda dig och hjälpa dig. Malmö stad har en verksamhet som heter Plattform Malmö och dit kan barn och unga mellan 12 och 21 år vända sig för att få samtalsstöd. Det är kostnadsfritt och man kan gå ensam eller med sina föräldrar. Du kan läsa mer på deras hemsida:

https://malmo.se/Social---familjefragor/Familj-barn-och-ungdom/Insatser…

Du kan också ringa dem om du vill ha rådgivning eller boka en tid. De har telefonnummer 040-34 05 50.

Vi hoppas att du får den hjälp du behöver!

Vänligen

Soctanterna