Litar inte på socialen

Hej!
Jag har startat en umgängesprocess Ang mitt barn som jag varken har fått se, hört av eller fått någon information om på över 2 år. Han har helt enkelt hållits borta från mig och togs ifrån mig för att jag inte klarade att få honom att vilja gå till sin mamma eftersom han vantrivdes där. Nu efterhand så här jag bara fått påståenden vid två olika tillfällen att han inte vill träffa mig. Ett från mamman själv och ett från socialen, samma social som sprang hans mammas ärenden och tog alla lögner och anklagelser om mig för sanning utan att utreda om det stämmer. Nu ska samma socialtjänst hantera tingsrättens inhämtning av min 14-åriga sons inställning och vilja att träffa mig. Jag är helt knäckt över detta, då jag vet redan nu på förhand att jag kommer få ett nej, då antingen hans mamma manipulerat och på nytt ljugit om mig till socialen, eller så har min son under dessa 2 år blivit söndermanipulerad om vilken dålig pappa jag är, eller att jag inte bryr mig om honom.
Alltså jag har INGET förtroende alls för denna socialtjänst. Jag och min son var så tighta och efter hans mamma fick ensam vårdnad om honom så rymde han hem till mig gång på gång. Därför blev han LVU.ad. Han grät när polisen hämtade honom eftersom han skulle till sin mamma. Han ville bara vara med mig, jag försökte verkligen få honom till sin mamma. Jag känner mig så ynklig som inte stod på mig mer, ville bara skona honom från mer tjafs.
Frågan är om någon jag vågar lita på kan få vara med under samtalet med sonen så det går rätt till, någon barnpsykolog, eller vem som helst som inte redan dömt ut mig för flera år sedan, någon verkligen opartisk, soc i min kommun är INTE det tyvärr, är helt säker på det. Jag vill att min son ska få veta hur mycket jag älskar, bryr mig och kämpar för honom. Jag vill att han ska veta sanningen om mig och inte ha en massa påhittade saker inpräntat i huvudet.

Mvh ängslig pappa

Ängslig pappa
2019-02-05 01:00

Hej!

Tråkigt att du befinner dig i denna besvärliga situation.
Vi förstår det som att du inte har förtroende för den socialtjänst som ska göra en umgängesutredning.

Hur en utredning bäst bedriv på ett rättssäkert sätt finns beskrivit i bland annat Förvaltningslagen och Kommunallagen. Där framgår hur en utredning ska bedrivas för att vara rättssäker. Dessutom finns det riktlinjer och styrdokument inom kommunen.

I Socialstyrelsens handbok om vårdnad, boende och umgänge anges att underlaget till domstolen måste uppfylla vissa grundläggande krav. Utredaren ska presentera fakta på ett sakligt sätt, med fokus på barnets situation och med anknytning till det lagstiftaren anger i bestämmelserna om vårdnad, boende och umgänge utifrån den specialkunskap som socialtjänstens familjerätt besitter. Utredningarna ska bara innehålla sådant som är relevant, väsentligt och klart uttalat. Vad som är utredarens egna reflektioner och bedömningar redovisas tydligt, med motiveringar.

Vi föreslår att du tar upp dina frågor och funderingar med ansvarig socialsekreterare. Du kan också framföra dina tankar och frågor till en ansvarig chef inom den del av socialtjänsten som din fråga gäller. Att ha med någon i mötet med socialtjänsten som är ett gott stöd för dig tycker vi är en bra ide.

Vänligen

Soctanterna