Är soc en stor rättskandal?

Hallå!
Angående familj och barnutredningar.
Med anledning av allt som framkommer i media från både dåtid och nutid, som t ex Uppdragsgranskning Mardrömmen från 2014 och nu senast Uppdragsgranskning Safets Makas 2018 och allt som framkommit däremellan. Finns nog uppmärksammade fall även 2019 också vågar jag anta.
En inte allt för vågad slutsats är att allt detta som framkommer är en oroväckande symtom på något hemskt allvarligt inom Socialtjänsten som dessutom är toppen på ett isberg. Rätta mig gärna om ni anser att jag har fel??

Utredningar - Vad har ni för utbildning att göra rättssäkra utredningar enligt vetenskapliga metoder?
Om man läser på om olika studier och vad som framkommer från människors olika berättelser och vad som kommer fram i media så är min uppfattning att kören sjunger ungefär samma sak; Godtycklighet, opartiska, får ingen hjälp och grundlöst.
Kan det vara så att Socialtjänsten har full koll på VAD man ska utreda men inte HUR man gör för att göra det rättssäkert?
Hänvisa INTE till BBIC för där framgår det inte HUR en utredning ska bedrivas rättssäkert.

Saxat från socialstyrelsen: "..BBIC ger en grundstruktur för att utreda, planera och följa upp insatser och är således ingen utrednings- eller behandlingsmetod.."
https://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/9025/20…

Barnsamtal - Finns det något krav på att barnsamtal måste videofilmas?
Finns det krav på att barnsamtal måste genomföras i en barnutredning?
Finns det krav på att någon närvarar som är barnpsykolog eller motsvarande utbildning?

Dokumentation - Får personen ifråga signera/bekräfta eller läsa igenom vad som blivit dokumenterat efter ett samtal för att säkerställa att socialsekreteraren gjort en korrekt dokumentation som stämmer med verkligheten?
(Jag menar nu inte att man får komma med synpunkter efter utredningen är klar.)

Barningripande när barn tas ifrån sina föräldrar - Följer det med någon barnpsykolog och även psykolog till föräldrarna?

Tack för att ni har det här forumet att få ställa frågor med hopp om att ni svarar och svarar på alla frågor. Många frågor är ja eller nej.

Min egen lilla undersökning/utredning tyder på att Socialtjänstens uppdrag är helt omöjligt som läget är just nu om man nu inte är en supermänniska med all kompetens som krävs. Åtgärder: högre utbildningsnivå och lön i motsvarande nivå som t ex läkare till landets alla socialsekreterare. För att undvika katastrofala följder för oskyldiga barn och även föräldrar som faktiskt socialtjänsten är ansvariga för.
Därmed inte sagt att soc inte gör någon nytta men något är knas här ;)

Avery
2019-02-03 02:35

Hej!

Du har många kloka tankar kring situationen i landets socialtjänster och hur det kan påverka våra barn.

De som arbetar som barnutredare är i regel utbildade socionomer. Givetvis kan det förekomma avvikelser från detta, men vad vi vet, är det ett krav att man är utbildad socionom för att man ska få göra dessa typer av utredningar. Socionomprogrammet är en 3,5 årig utbildning som ges vid landets universitet och högskolor. I utbildningen ingår bland annat studier inom socialt arbete, psykologi, sociologi och juridik. Det innebär att socionomer är välutbildade inom exempelvis de lagar som omfattar socialtjänstens arbete men också att de har kunskaper om teorier om exempelvis barns anknytning och mycket mer. Utöver grundutbildningen finns det möjlighet att studera vidare, vilket många socionomer gör. Det kan gälla studier på högre nivå, så som masterexamen eller vidareutbildningar så som terapeututbildning etc. Via arbetsgivaren ges också möjlighet att förkovra sig inom sitt arbetsområde, i t ex olika arbetsmetoder och liknande.

Hur en utredning bäst bedriv på ett rättssäkert sätt finns beskrivit i bland annat Förvaltningslagen och Kommunallagen. Där framgår hur en utredning ska bedrivas för att vara rättssäker. Dessutom finns det riktlinjer och styrdokument inom kommunen.

Barns rätt att komma till tals regleras bland annat i 3 kap Socialtjänstlagen samt i Barnkonventionen, som år 2020 blir svensk lag. Där framgår att barn ska få relevant information i ärenden som rör dem samt att deras inställning så långt som möjligt ska klarläggas. Naturligtvis utgår man från barnets ålder och mognad när man pratar med barn. Hur ett barnsamtal ska gå till finns inte lagstadgat, utan är upp till kommunen socialtjänst. I regel är det utredande socialsekreterare som samtalar med barnet.

Som berörd part, det vill säga vårdnadshavare eller barn, har man rätt att ta del av utredningen och ha synpunkter på den. Vissa delar kan socialtjänsten välja att sekretessmarkera om det finns särskilda skäl till det. Det ska alltid göras en sekretessprövning i sådana fall.

När socialtjänsten omhändertar barn är det oftast så att det är ansvarig socialsekreterare som gör det. Det är också den person som har träffat barnet och har kännedom om det. Givetvis kan det finnas fall när det inte går till så. Det finns inte reglerat i lag vem som ska närvara vid ett sådant ingripande.

Precis som du skriver är det ett svårt men otroligt viktigt arbete som bedrivs av landets socialsekreterare. De barn som blir aktuella inom socialtjänsten är oftast i en redan utsatt situation, vilket kräver att de möts på allra bästa vis, av kompetent personal. Vi vet att situationen i landets socialtjänster är tuff, bland annat utifrån den svåra ekonomiska situation som råder i många kommuner. Med det sagt är det givetvis av all största vikt att detta inte påverkar våra barn och den hjälp och stöd som de har rätt till.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna