--

Postat: 2010-04-24 22:36

Hej
jag och min dotters (11år)pappa har formellt gemensam vårdnad om henne men flickan har sedan födseln bott helt med mig och trots att vi bott mindre än 1 km från hennes pappa har de bara träffats sporadiskt några timmar/månad + 3-5 övernattningar /år(trots min uppmundran). Snart kommer jag och dottern att flytta långt, drygt 50 mil från pappan vilket han accepterar utan invändningar och han har skrivit under flyttanmälan etc. Hittills har han ju funnits i närheten och jag har hoppats att de skulle umgås mer och han har ställt upp på en del möten och skrivit under de papper som behövts under åren. Jag vill inte begära ensam vårdnad och jag vill fortsätta att trots flytten uppmuntra deras umgänge. Men jag undrar om det går att "förenkla" vårdnaden så att pappan inte måste skriva på alla papper, tex tidsscheman för fritids och andra papper som hör vardagen till. Skulle han tex kunna skriva ett intyg/fullmakt för mig att själv besluta i dessa vardagliga frågor? Självklart ska han fortsatt ha rätt att tycka och besluta i större frågor som skolval och annat som kan påverka hennes liv avsevärt/långsiktigt.

hoppfulla hälsningar
/Sara

Sara

Kommentarer

Postat: 2010-04-26 14:37

Hej

Vad vi vet så finns det inga möjligheter att skriva en sådan fullmakt. Vill du vara helt säker på detta skulle vi råda dig att ta kontakt med familjerättsbyrån. Deras kontaktuppgifter och telefontider finner du på deras hemsida:

https://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Familj-barn-och-un...

Ett annat sätt att förenkla situationen är om du istället skulle bestämma dig för att ansöka om ensam vårdnad om er dotter. Detta skulle på intet sätt påverka själva umgängesrätten för din dotter och hennes far. Snarare är det så att barnets rättigheter att träffa den förälder som den inte bor hos istället ökar. Mer om detta och andra frågor och svar kan du hitta på:

https://www.famratt.com/fragorosvar.html

Hoppas att ni finner en lämplig lösning på detta dilemma. Skulle det dyka upp fler funderingar är ni givetvis välkomna åter.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter