ljudinspelning

Hej!
Får socialtjänsten spela in deras samtal med barnet utan vh samtycke? Socialtjänsten ska inom ramen för en utredning ha ett barnsamtal som vh samtycker till. Socialtjänsten vill göra en ljudinspelning av samtalet, får de göra det om vh inte vill det?

Om de gör en ljudinspelning, får vh sedan ta del av det eller räknas det som arbetsmaterial?

T
2019-01-22 18:34

Hej!

Ett enskilt barnsamtal är en del av en utredning, det finns flera andra delar som utgör grunden för den analys, den bedömning och det beslut som utredningen ska resultera i.

I vissa fall och inom vissa samtalsmetoder använder sig socialtjänsten av ljudinspelning av barnsamtal. Spelas samtalet in är det utifrån ett syfte och att det finns ett värde av att kunna lyssna på eller läsa igenom samtalet igen. Socialtjänstens syfte med ljud- eller bildinspelningen ska alltid vara att dokumentera.

Socialtjänsten har rätt att samtala med barn utan vårdnadshavares samtycke. Samtalets utförande och innehåll styrs av ansvarig handläggare. Det finns inga hinder mot att socialtjänsten inom ramen för en barnavårdsutredning spelar in samtal.

Givetvis är målsättningen att få till ett fungerande samarbete och då även samtycke till alla delar av en utredning. Det är bra att vårdnadshavare samtyckt till barnsamtalet, det brukar gynna barnet eftersom det minskar risken att barnet känner sig illojal.

Ljudinspelningen är en form av upprättad handling. Den utgör ett underlag för informationsinhämtning och bedömning. Handlingar som upprättas av den beslutande nämnden under handläggningen av ett ärende är allmänna handlingar som omfattas av särskilda bestämmelser. En inspelning av ett samtal ska ses som en handling.

Ljudinspelningar av barnsamtal har ingen generell rättsliga status, det kan alltså anses vara olika typer av handling i olika fall. Det finns inte någon bestämmelse om att myndigheter är skyldiga att bevara material som innefattar sakuppgifter till dess att ärendet har avgjorts. Men det är inte förenligt med de grundläggande principerna på området att förstöra sådant material (JO 2010/11 s. 628). Således bör det inspelade materialet sparas. Huruvida ni som vårdnadshavare och part i barnets ärende får ta del av materialet beror på vad just detta barnsamtal får för klassificering som handling. Generellt kan sägas att om det tillför ärendet sakuppgifter kan det inte anses vara en minnesanteckning.

I vissa fall kan vårdnadshavares insyn begränsas även avseende handlingar de i egenskap har part har rätt till, om det bedöms behövas för att skydda barnet. I så fall ska det fattas beslut om det och det beslutet kan överklagas.
Vi råder dig att prata med handläggaren om hur de avser hantera det inspelade materialet. Utifrån det kan du be handläggaren om lagstöd för hanteringen av det. Socialtjänstens dokumentation regleras i Socialtjänstlagen, Offentlighet och sekretesslagen och Förvaltningslagen. I all dokumentationen ska den enskildes integritet vara styrande.

Vänligen
Soctanterna