Hur skapar vi konstruktiva regler och metoder?

Jag undrar varför vi inom såväl socialtjänst som arbetsförmedling fortfarande arbetar med metoder som inte fungerar så bra?

Jag läste nyss om en person som sa att hen aldrig sökt ett jobb i hela sitt liv. Att hen alltid blivit erbjuden och tillfrågad om hen vill ha en tjänst. Egentligen är det nog så det går till, mer eller mindre, för många människor. Att de som ska rekrytera väljer ut några eller någon människa och frågar om personen är intresserad.

Det här att vi tvingar den som behöver en ny anställning att stå med mössan i handen och fråga efter jobb på olika arbetsplatser det tror jag är helt fel metod. Den som uppbär arbetslöshetsersättning eller ekonomiskt bistånd/socialbidrag borde inte vara tvungen att redovisa sökta jobb varje månad. Det skapar bara en förlamande stress. Och rädsla att man inte har gjort tillräckligt, att man inte ska bli godkänd av reglerna. Att man ska bli straffad. Det är meningslöst och kontraproduktivt.

Man borde istället ge alla de här människorna möjlighet, uppmuntran och stöd att skaffa sig kontakter inom de arbetsplatser och arbetsområden där de har engagemang, erfarenhet eller kunskap.

Man borde stödja människor att ta vara på och utveckla sina resurser, inte stressa människor genom att kräva att de söker jobb på ett sätt som ofta ändå inte leder till ett nytt jobb.

Vi behöver förändra riktlinjerna. Vem kan sjösätta den förändringen?

Fundersam
2019-01-20 18:37

Hej!

Dina funderingar är intressanta, men de bestämmelser som finns hos socialtjänst och arbetsförmedling etc. är politiskt styrda.

Socialtjänsten bedömer och beslutar vem som ska få bistånd och hur mycket det ska vara. De ska då titta på omständigheterna i varje enskilt fall. En grundförutsättning är att man inte kan klara av situationen på egen hand trots att man har försökt. Är man till exempel arbetslös krävs det att man aktivt söker arbete eller deltar i verksamhet som kommunen eller Arbetsförmedlingen har för arbetssökande. Om man behöver andra insatser för att kunna övergå till egen försörjning kan man ta upp det med socialtjänsten.

Om man ansöker om olika typer av ersättningar som är kopplade till Arbetsförmedlingen gäller de regler som finns för de olika ersättningarna.
Om man väljer att studera och ansöka om studiemedel/lån så gäller det också vissa regler med att man måste klara av vissa poäng för att få beviljat fortsatt stöd eller lån.

Vänligen
Soctanterna