Skilsmässa

Min fru vill skiljas och jag med. Några år som gifta. Inga barn ihop. Bor i lägenhet. 1 av oss har sjukskrivning sen 2år tbx och 1 pension livet ut. Vi har gemensamma räkningar att dela och vi har skuldsanering ihop.
Är rädd o orolig. Vi går inte på soc någon av oss sen långt bak i tiden.
Hur delar vi upp saker? Har inte råd att bo kvar själv. Hur lång tid tar det innan skilsmässan går igenom?
Vet inte vart jag ska vända mig?
Har vi försörjningsplikt på varandra tills skilsmässan gått igenom?

Jolly
2019-01-13 16:31

Hej!
Det låter som en jobbig situation men vi tycker det verkar som om att ni vill lösa det på bästa sätt.
Att efter en skilsmässa dela upp sakerna mellan makarna kallas för Bodelning. En bodelning innebär att era så kallade giftorättsgods delas lika mellan er (det behöver dock inte delas exakt lika, det går att komma överens om annat).
Som huvudregel ska en bodelning göras mellan makarna efter tingsrätten dömt till skilsmässa, men en bodelning kan också göras både innan skilsmässan gått igenom, under betänketiden och flera år efter skilsmässan. Bodelningen görs med utgångspunkt från egendomsförhållandena vid tidpunkten då ansökan om skilsmässa kom in till tingsrätten. Det innebär att det endast är tillgångar som fanns vid den dag som ni skickade in skilsmässoansökan (brytdagen) som kommer att ingå i bodelningen.
Om ni inte har barn och om ni ansöker tillsammans brukar skilsmässan gå snabbt, men vi kan inte säga någon exakt tid.
Under betänketiden är ni fortfarande gifta och då ska bägge makar bidra till hushållet utifrån sin egen förmåga. Om den ena maken inte kan bidra med tillräckligt mycket för att täcka sina personliga behov eller de betalningar den maken ombesörjer för familjens hushåll ska den andre maken skjuta till de pengar som behövs.
Du kan vända dig till Tingsrätten med dina frågor. Det är till Tingsrätten ni skickade er ansökan och det är Tingsrätten som beslutar om er skilsmässa.

Vänligen

Soctanterna