Ensam Vårdnad?

Postat: 2010-07-04 21:51

Hej!

Min dotters far utsätter mig för psykisk misshandel och har gjort det redan innan vi fick barn. Till sist så lämnade han mig men fortsätter ändå att per sms, mail och öga mot öga kränka mig på olika sätt. Jag känner mig fruktansvärt låst och vet inte vad eller om jag kan göra något?

Jag vill såklart inte att min dotter ska tappa kontakten med sin far men jag tror att om jag hade haft full vårdnad så skulle jag inte behöva bli klampad på. Jag har försökt att ta kontakten via mina föräldrar men det spelar ingen roll ha ska ändå ringa till vår dotter när hon är hos mig och träffa henne när hon är hos mig och jag mår fruktansvärt dåligt av att se honom. När vår dotter är hos honom gör ju inte jag samma sak eftersom jag vill ha så lite som möjligt med honom att göra. Vilket sänder ut konstiga signaler till vår dotter, att när hon är hos mig ska pappa alltid komma men när hon hos pappa kommer aldrig mamma.

Finns det något jag kan göra ellre måste jag fortsätta ha det så här?

Lotta

Kommentarer

Hej

Det låter som att du befinner dig i en tuff situation och vi förstår den frustration som du ger uttryck för.

Först och främst vill vi poängtera att det aldrig är okej att bli utsatt för hot, våld och kränkningar. Det strider mot lagen och man har som medborgare rätt att skyddas från liknande övergrepp av staten. Skulle det vara så att du känner att du vill göra en polisanmälan angående detta så är det fullt möjligt.

Inom Malmö Stad finns det något som heter familjerådgivningen. De vänder sig till familjer som bor i Malmö och som har problem i par- eller familjerelationen. De arbetar bland annat med att hjälpa till med att finna nya lösningar på problem och konflikter. Vill man läsa mer om deras arbete så kan man följa länken:

http://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Familj-barn-och-un...

Det finns även något som heter familjerättsbyrån. De erbjuder exempelvis samarbetssamtal till föräldrar som vill kunna samarbeta bättre om barnen. Läs mer om dem och deras arbete på:

http://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Familj-barn-och-un...

Hoppas att detta varit till hjälp och att du nu vet vart du kan vända dig för vidare hjälp.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter

Hej!

Min sons pappa är aktiv missbraukare och vi har gemensam vårdnad om honom.
Min son är snart 15 år, och jag vill söka för ensam vårdnad.
Jag tycker inte att han är lämpligt för att träffa honom,på grund av omständigheterna.
Vad är mina rättigheter och hur ska jag göra för att skydda min son?
Jag vill varken träffa honom eller ha något med honom att göra.

Hej!

Det är alltid kämpigt och tråkigt för alla inblandade när någon i ens närhet inte mår så bra, har en jobbig situation eller har ett missbruk som påverkar barnen och en själv.

Om ni som föräldrar är överens att du ska ha ensam vårdnad kan du kontakta Familjerättsbyrån som kan hjälpa er att skriva avtal. På Familjerättsbyrån finns bland annat socialsekreterare som är specialiserade på frågor som rör vårdnad, umgänge och boende. De nås på telefon 040 - 34 52 38 alla vardagar mellan 11.00 - 12.00.

Om din pojkes pappa inte anser att du ska ha enskild vårdnad måste du ta saken till domstol. Domstolen kommer att ge ett uppdrag till socialtjänsten i din och pappans kommun att utreda er och er sons situation. Därefter blir det en förhandling i tingsrätten, som fattar beslut. Om du eller pappan inte är nöjd med domen kan den överklagas till hovrätten.

Om frågan inte kan lösas genom en frivillig överenskommelse kan det vara skönt att ha hjälp av en advokat. Familjerättsbyrån kan ge dig mer information om hur du ska gå till väga.

När det gäller frågan om umgänge så är grundregeln att alla barn har rätt till båda sina föräldrar. I takt med att barnet blir äldre ska hon eller han få allt mer inflytande över när och på vilket sätt umgänget ska ske. Som vårdnadshavare har du fram till barnets myndighetsdag ett ansvar för att tillgodose barnets olika behov och skydda barnet ifrån sådant som kan vara skadligt. Alla dessa faktorer måste vägas samman när frågan om umgänge ska lösas. Personalen på Familjerättsbyrån kan ge råd och information i dessa frågor.

Du kan läsa mer om vårdnad, umgänge och boende i föräldrabalken eller genom att följa nedanstående länk:

http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=3911&bet=1949:381#K6

Vi hoppas att du har fått svar på din fråga. Annars är du välkommen att höra av dig igen.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter