Urinprov #2

Jag skrev följande inlägg för några dagar sedan:

”Mitt barns pappa har drogproblem. Jag blev uppringd av en handläggare som berättade det för mig och han sa att det skulle vara bra att låta pappan lämna urinprov inför varje besök med barnet. På så sätt skyddar vi barnet. Jag är väldigt mån om att hålla barnet borta från pappans missbruksproblem och undrar om telefonsamtalet med handläggaren räcker som underlag för att jag ska kunna kräva att han måste lämna kissprov innan umgänge? Handläggaren nämnde inget om skriftliga avtal. Hur fungerar det?”

Jag har fått svar, men vill ställa lite följdfrågor. Jag har ensam vårdnad om barnet och vet att min uppgift är att både skydda barnet från fara men också uppmuntra umgänge med den andra föräldern. Vad jag har förstått så kan umgänge med en förälder som är ”icke-fungerade” vara bra för barnet om det sker under kontrollerande former. Pappan går med på att lämna urinprov en gång i veckan och att jag sedan närvarar vid varje möte med barnet. Hur tycker ni att det låter? Räknas det som umgänge under kontrollerande former? Jag ska kontakta vår handläggare, men denne är ledig förnärvande. Tack på förhand!

U

Kommentarer

Hej!

Tack för din följdfråga och dina kloka tankar!

Ja, även om en förälder har olika svårigheter, som till exempel ett missbruk, så kan det vara bra för ett barn att få ha någon slags relation med föräldern. Föräldrar är speciella relationer och påverkar en även i sin frånvaro. Sen ska umgänget inte vara på bekostnad av barnets trygghet och säkerhet.

Utifrån vad du har skrivit till oss så låter det som en klok och bra planering att pappa lämnar drogtester och att du närvarar eller finns tillgänglig vid umgänget. Det är viktigt att ditt barn kan känna sig tryggt.

Det låter som att du och pappa är överens om att försöka skapa så bra förutsättningar som möjligt utifrån de förutsättningar som är just nu. Vi hoppas att det ska fungera bra!

Vänligen
Soctanterna

Soctanter