Flytta till Kanada

Jag är en kille på 10 år. Bor själv med min mamma utanför Malmö, min pappa har jag aldrig träffat. Mamma säger att hon har ensam vårdnad om mig. Nu har mamma träffat en ny man i Kanada, så vi ska flytta till Kanada efter julen. Han är jättesnäll och jag gillar honom, och mamma säger att han gillar mig väldigt mycket. Han har varit här och besökt oss, vi har varit i Kanada flera gånger och besökt honom. Under höstlovet var vi i Kanada och besökte skolan som jag ska gå i. Den verkar jättebra. Rektorn sa att dom ska träna mig i engelska under en månad, innan jag ska börja i en vanlig klass. Men jag vill inte flytta till Kanada. Jag har sagt det till mamma, hon säger att jag måste följa med annars kan inte hon åka. Jag kan bo hos mormor och morfar eller hos mamma tvillingsyster sa jag. Så kan jag gå i skolan här och ha mina kompisar kvar. Det går inte säger hon. Jag sa till mamma att jag river sönder mitt pass, så hon har låst in våra pass. Mamma sa att det finns provisoriskt pass som man kan få om det gamla försvinner. Jag läste en tjej som vägrade sätta sig på ett flygplan. Då kunde dom inte lyfta. Jag sa till mamma att jag vägrar att sätta mig på planet. Gör inte det sa hon, jag kan få betala mycket pengar då. Vill du inte sätta dig sa hon, så får en i besättningen sitta på en sida och jag på den andra sidan om dig så håller vi dig i handen tills vi har lyft. Jag har läst att om man bär sig riktigt illa åt på ett flygplan, så nödlandar dom. Jag sa till mamma at då börjar jag skrika och slå sönder saker så att dom nödlandar. Det gör du inte sa mamma, jag får betala jättemycket pengar då. Hon säger att hon dom ska göra allt för att det sa gå så bra som möjligt för mig. Att jag ska acceptera att vi ska åka. Mamma pratar om det varje dag. Jag undrar får mamma lov att bara flytta till Kanada med mig utan att jag får lov att bestämma någonting. Om jag bär mig riktigt illa åt på flygplanet, kan ni omhänderta mig då. Så att jag slipper flytta till Kanada. Om jag inte skulle få det bra i Kanada, kan ni göra någonting för att hjälpa mig då.

En 10 åring

Kommentarer

Hej!

Det är en stor sak att flytta till ett nytt land där de pratar ett nytt språk och att börja i en ny skola. Vi förstår att det gör dig orolig och att du försöker tänka ut olika sätt för att slippa det.

Eftersom att du är ett barn och bara har en vårdnadshavare som är din mamma så är det hon som bestämmer vart du ska bo. Det betyder att hon kan bestämma att du ska flytta till Kanada även om du inte vill det.

Om du bär dig riktigt illa åt på flyget så är det ändå din mamma som ska ta hand om dig. Socialtjänsten kommer inte att hämta dig och ge dig ett nytt hem. Om du inte får det bra i Kanada så är det din mamma som du måste prata med om det. Kanske kan du också prata med din moster eller mormor och morfar så att de kan hjälpa dig att förklara för din mamma hur du har det och vad du tänker.

Vi förstår verkligen att det är jobbigt att flytta. Kanske kan du fundera på vad som skulle göra att det kändes lite bättre? Det kan vara att du och din mamma bestämmer att ni ska åka hem vid en viss tid. Eller kanske att du får hjälp med att ordna så att du kan ringa dina kompisar och din moster eller mormor eller morföräldrar via videosamtal så att du kan fortsätta prata med dem.
Vi tycker att det är viktigt att du fortsätter att prata med din mamma och säga vad du tänker och känner. Förhoppningsvis kan hon hjälpa dig så att det känns lite bättre även om du måste flytta.

När det händer stora saker i livet så är det vanligt att man blir rädd och inte vill vara med. Men det kan också bli väldigt bra. I din nya skola kommer det säkert att finnas många barn som är nyfikna på dig och som kommer att vilja bli din kompis. Du säger att din mammas nya kille är snäll och vi hoppas att ni kan göra roliga saker tillsammans så att ni kan lära känna varandra bättre.

Vi hoppas att det ska bli bra för dig!

Vänligen
Soctanterna

Soctanter