Faderskapsutredning När Man Inte Vet

Hejsan!

Jag upptäckte för några dagar sedan att jag är gravid.Då jag endast har haft ett samlag det senaste året så vet jag när det skedde men inte med vem.Jag var nämnligen på en kryssning med mina vänner när jag drack för mycket och det ena ledde till det andra.Det enda jag minns är att mannen var mörkhårig och hade ett trevligt leende.Han var inte kvar i hytten när jag vaknade på morgonen.
Jag är ingen människa som beter sig så här annars men jag brukar heller inte dricka alkohol så jag antar att den fick övertaget på mig den gången.
Min fråga är alltså hur en faderskapsutredning går till när man ärligt talat inte vet ett skvatt? Jag tänker på det stackars barn och hur den kommer reagera när det får veta hur den kommit till.Jag har fått rådet att ta abort men det skulle jag inte kunna leva med.

Maria

Kommentarer

Hej

När ett barn föds och föräldrarna inte är gifta med varandra kan man generellt sätt säga att socialnämnden har skyldighet att utreda och fastställa faderskapet, vilket familjerättsbyrån hjälper till med. Socialnämnden är även skyldig att föra protokoll över vad som framkommit vid utredningen och som är av betydelse för faderskapsfrågan

Faderskapsutredningen ska bedrivas skyndsamt. Den ska vara slutförd inom ett år från barnets födelse, om det inte finns särskilda skäl som gör att den försenas. Sådana särskilda skäl kan vara att socialnämnden har haft svårigheter med att få tag i de män som är berörda eller att en medicinsk utredning har dragit ut på tiden.

När barnet är fött kommer du att få ett brev från familjerätten om att boka en tid för att fastställa faderskapet. När du ringer för att boka tiden kommer familjerätten att be om mannens uppgifter. Du kan därför redan då berätta att du kommer på mötet ensam. Under mötet kommer man att försöka fastställa tiden för när du blev gravid och du får berätta det du vet och kommer ihåg som kan ha betydelse för att utreda faderskapet. Om uppgifterna inte är tillräckliga för att kunna fastställa ett faderskap kan det bli aktuellt med en nedläggelse av faderskapsutredningen. Detta görs då situationen är utsiktslös, det vill säga om det inte finns tillräcklig information för att fastställa faderskapet. En nedläggelse görs sällan efter första besöket. Ofta blir du kallad en andra gång för att se om det dykt upp något nytt som skulle kunna hjälpa till i utredningen. En nedläggelse av faderskapsutredningen skickas till socialnämnden i den stadsdel du tillhör och det är de som beslutar om utredningen ska läggas ned eller om det ska göras ytterligare försök.

En nedlagd faderskapsutredning kan återupptas fram till dess att barnet fyller 18 år om nya uppgifter tillkommer.

Har du fler frågor om faderskapsutredningen kan du ringa familjerättsbyrån på telefonnummer 040 34 52 38 mellan klockan 08.00-09.00. Du kan också läsa mer om dem på:

https://www.malmo.se/...raldraskap.html

När fadern är okänd finns inte möjligheten till underhållstöd från denne, därför får du ansöka om underhållsstöd till barnet från försäkringskassan. För att läsa mer om underhållsstöd och för att hämta blanketter för ansökan gå in på:

https://www.forsakrin...0dc5e9c410c975c

Du skriver att du är orolig för hur barnet kommer att reagera i framtiden. Vi förstår att detta är tankar som dyker upp och det är bra att reflektera över sådana frågor innan ett barn kommer till världen eftersom att det är mycket som kommer att förändras. I och med att du inte vet vem fadern är så är det viktigt att du tar hjälp av de stödsystem som finns för ensamstående föräldrar. På så sätt kan du ge både dig själv och barnet en så trygg start som möjligt inför och efter förlossningen. Det är viktigt att tänka på att det är ditt beslut och ditt val och att du därför måste göra vad som känns rätt för dig.

Ibland kan det kännas skönt att prata med människor i liknande situationer. Om du känner att det skulle vara något för dig så är ett tips att gå in på:

https://www.makalosa.org/

Eller maila kansli@makalosa.org för mer information.

Om du tillhör Södra innerstaden finns även möjlighet att vända sig till Familjens hus som har en gruppverksamhet för ensamstående föräldrar. Man kan gå med i gruppen redan under graviditeten. För mer information ring Ulrika Nilsson på telefonnummer 040 34 46 14.

Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Har du vidare funderingar så är du välkommen att höra av dig igen!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter