Kan man neka soc att prata med sitt barn?

Jag undrar om det är rätt av psykiatrin att göra en orosanmälan när jag kommer och försöker få hjälp med att få en utredning om Aspergers syndrom på min fru? Vi har gjort en fullständig soc utredning tidigare och för ett par veckor sen gjordes en orosanmälan. Den bedömde man inte var någon fara. Nu vill psykiatrin göra en ny anmälan bara för att man säger att det är deras skyldighet. Jag förklarar att vi nyss gått igenom en orosanmälan. Nu är frågan: MÅSTE psykiatrin anmäla när en förälder är sjuk och söker hjälp? Samt kan vi neka att soc pratar med barnen (14&16 år)? Barnen vill Absolut inte prata med soc efter utredningen med sin syster tidigare, som fick flytta på helt felaktiga grunder. Vilket man erkände och bad om ursäkt för. Nu vill dom verkligen inte prata med soc och dom mår inte dåligt.

Förtvivlad familjefar
2018-11-23 22:20

Hej!

Vi förstår att både ni som föräldrar och era barn kan känna oro inför en orosanmälan till socialtjänsten. Vi får ofta frågor av denna typ och vi förstår att det kan skapa oro familjen när en anmälan görs till socialtjänsten. Det vi vill poängtera är att socialtjänsten arbetar för att alla barn ska ha det bra och för att erbjuda hjälp och stöd om behov finns. Vi tänker också att när en orosanmälan görs så kan man tänka att denna görs utifrån en omtanke om era barn.

För att besvara din fråga om psykiatrin måste anmäla oro för ett barn om en förälder är sjuk och söker hjälp får man se närmare på anmälningsskyldigheten. Enligt den bör var och en som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa anmäla detta till socialnämnden. När det gäller myndigheter och yrkesverksamma är dessa skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de in sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa. Anmälningsskyldigheten regleras i 14 kap 1 § Socialtjänstlagen. Så svaret på din fråga om psykiatrin måste anmäla om de är oroliga för ett barn är ja, om de misstänker eller oroas över att barnet far illa.

Ni skriver också att era barn är oroliga för att eventuellt behöva prata med socialtjänsten utifrån att ett av deras syskon tidigare blivit placerad utanför hemmet. Vid en förhandsbedömning eller utredning vill socialtjänsten ofta höra barnets mening och detta görs utifrån barnets ålder och mognad. Hur samtalet ska gå till tänker vi att ni som föräldrar kan kommunicera med socialtjänsten om, kan det exempelvis hållas på annan plats än i socialtjänstens lokaler. Kanske barnet kan ha med en vuxen person i samtalet som den känner stort förtroende för. Vi tänker också att ni kan samtala med socialtjänsten om den oro ni ser hos era barn inför samtal med socialtjänsten, så att de är medvetna om denna och kan göra bedömning om samtal krävs i detta fall eller inte.

Vi hoppas ni har fått svar på era frågor!

Vänligen

Soctanterna