Hamnar mellan stolarna

Hej! Min mamma har lidit av psykisk ohälsa hela mitt liv och nästan hela sitt. Under min uppväxt fick hon sjukpension men hon friskförklarade sig själv när jag flyttade hemifrån och har sen dess levt på CSN och socialbidrag. Hon lider av bla schitzofreni vilket hon ibland ”erkänner” men vill inte tro att detta påverkar henne på något sätt. Hon har inget förtroende för vare sig sjukvården eller psykologer m.m. Detta gör att hon idag bollas runt bland arbetsförmedlingens olika insatser. Nu senast var hon på ett av AMEs ställen och arbetstränade, hon trivdes så himla bra men efter ett år fick hon gå, nu skulle hon ut i arbetsmarknaden vilket hon inte klarar av! Ingen vill anställa henne, inte ens för en timanställning på ett lokalvårdsföretag. Sen en månad tillbaka gör hon ingenting och jag märker snabbt hur hon börjar gå in i en destruktiv sinnesstämning. Jag vet inte hur jag eller någon annan ska kunna hjälpa henne, min fråga är väl egentligen om kan man tvinga nån att bli sjukpensionär? Hur kan jag hjälpa henne? Ursäkta för långt och rörigt meddelande men vet inte hur jag ska formulera mig riktigt. Svårt att få in hela hennes problematik här. Med vänlig hälsning
Orolig dotter

Orolig dotter

Kommentarer

Hej!

Situationen är svår för många som lever med psykisk ohälsa och även för deras anhöriga. Det är tyvärr vanligt att många hamnar mellan stolarna i perioder.
Det ligger ett stort ansvar på den som har psykisk ohälsa att själv ta hand om sina vårdkontakter och att ansöka om ekonomisk hjälp om det behövs. Din mamma måste själv ansöka om det stödet. Det enda sättet som någon annan kan ansöka för henne är om hon först ansöker om en god man eller om hon blir tilldelad en förvaltare.

Du undrar hur du som anhörig kan hjälpa din mamma. Det är en svår fråga och det är troligtvis olika från dag till dag. Du kan inte ta över din mammas liv eller hennes ansvar för det. Däremot så är du viktig som ett stöd för henne och i de stunder när hon är hjälpsökande så kan du vara behjälplig med att guida henne till rätt instans för att få stöd.

Det finns stöd och rådgivning att få som anhörig till någon med psykisk ohälsa och det är ofta bra att kunna prata med någon och få diskutera just din och din mammas situation. Du kan läsa mer om vilket stöd som finns på Malmö stads hemsida.

https://malmo.se/Omsorg-vard--stod/Anhorig---stod--information.html

Vänligen
Soctanterna

Soctanter