fosterhem,skadegörlse

Hej igår fick vi ett papper av polismyndigheterna och där står det att våran dotter har gjort skadegörelse(ej klotter)och våran dotter är på LVU,Men vi ringde till polisen och frågade vad som hade hänt och då sa dom att det var sekretess och att vi inte fick reda på mer om detta.vi är föräldrar som är oroliga över vårat barn.socialen ringer inte till oss om det händer något med vårt barn utan dom väntar in till det längsta att ta kontakt med oss om vårat barn inte först vi får reda på om det har hänt något då tar dom kontakt.socialen anklagar oss om våra föräldrar förmågan att vi inte kan ta hand om ett barn,Men vad gör fosterhemmet nu då?ska bara på mina att vi har en dotter till i samma fosterhem och hon ramlade mot en tv-bänk och inte där eller hörde socialen av sig till oss inte först vi fick reda på det då kontakta dom oss.ska det inte vara så att socialen ska kontakta oss om det har hänt något med våra barn??hur ska vi vet om våran dotter inte har det bra i fosterhemmet som socialen säger att hon mår psykisk bättre än vad hon gjorde i era hem?? vi vart av med våra barn på falska grunder om nu vi vill ha dom tillbaka hur ska vi göra då??

Lilla jag
2018-11-20 02:12

Hej!

Att socialtjänsten omhändertar barn är ett stort ingripande i ett barns liv och såklart också för föräldrarna. Vi förstår att ett sådant ingripande väcker många känslor och frågor. Vi ska försöka besvara era frågor så gott vi kan.

Socialtjänstens verksamhet ska bygga på respekt för människors självbestämmanderätt och integritet. Därför försöker socialtjänsten så långt som det är möjligt att de insatser som ges, görs i samförstånd med den unge och hens vårdnadshavare i enlighet med socialtjänstlagen.

I vissa fall bedömer socialtjänsten att insatser inte kan ges på frivillig väg och då kan socialtjänsten besluta om att ett barn ska omhändertas enligt Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga. Under vårdtiden har socialtjänsten samma ansvar som vårdnadshavarna för att barnets grundläggande rättigheter enligt 6 kap 1 § Föräldrabalken tillgodoses. Socialtjänsten ska noga följa vården som barnet får genom att göra regelbundna besök i det hem där den unge vistas, ha enskilda samtal med barnet, ha samtal med de som har tagit emot barnet i sitt hem samt ha samtal med vårdnadshavarna.

Som vårdnadshavare har man rätt att ta del av uppgifter som framkommit under utredningen. Detta kallas partsinsyn och regleras i Förvaltningslagen. Det innebär bland annat att man har rätt att få information om hur barnet har det i sitt familjehem. Det kan dock finnas vissa restriktioner i vad man har rätt att ta del av och dessa kan man hitta i bland annat LVU och Offentlighets- och sekretesslagen. På vilket sätt man får ta del av information kring sitt barn är dock inte reglerat i lag. Vi råder därför er att ta kontakt med barnens socialsekreterare för att bestämma hur ni som vårdnadshavare ska informeras om hur era barn har det i familjehemmet.

Ni undrar också hur ni ska gå till väga för att få hem era barn. Socialtjänsten ska regelbundet, minst var sjätte månad, pröva om placeringen ska fortsätta eller om det har blivit tillräckligt mycket förändringar i familjen för att det ska vara hållbart att barnet flyttar hem igen. Vi råder därför er att samarbeta med socialtjänsten för att så snart som det är möjligt återförenas med era barn.

Vi hoppas ni har fått svar era frågor!

Vänligen

Soctanterna