Hjälp med första boendet vid flytt till Sverige

Hej,
Jag är en svensk bosatt utomlands som av olika anledningar vill flytta hem till Sverige pronto, men jag har inte mycket pengar. Jag är hyfsat välutbildad och erfaren, och har kollat igenom arbetsmarknaden i Malmö så jag är ganska säker på att jag kan få ett jobb nästan omgående inom mitt yrke.

Men då tar det ju en månad innan man får lön, så jag undrar vart man ska vända sig för att få hjälp med boende tills man har den första lönen (säg att jag precis har pengar till hembiljett och lite pengar att leva på första månaden men kommer få svårt att betala hyra med allt vad det innebär av möbelkostnad, el osv osv...)..

Tack på förhand!

Orolig emigrant

Kommentarer

Hej

Att flytta tillbaka till Sverige efter att ha bott utomlands kräver förberedelser och planering. Man ska bland annat ha ordnat med boende och försörjning innan man flyttar tillbaka.

Det kan vara bra att ställa sig i bostadskö och ju tidigare man gör det desto bättre utgångsläge har man för att hitta ett eget boende. Det är svårt att hitta boende i storstadsregionerna så det kan oftast vara lättare i kranskommunerna.

I Malmö finns en bostadskö som heter Boplats Syd, du kan läsa mer på https://www.boplatssyd.se/. Utöver det rekommenderar vi att man söker lägenheter eller andra former av boende genom webbsidor så som blocket.
När ni kommer tillbaka till Sverige är det viktigt att ni folkbokför er på den adress där ni tänker bo. Att vara folkbokförd har betydelse för att man ska ha rätt till bidrag så som barnbidrag och bostadsbidrag. För att folkbokföra sig tar man kontakt med Skatteverket. Du kan läsa mer på
https://www.skatteverket.se/privat.4.76a43be412206334b89800052864.html.

Försörjningsstöd är tänkt att fungera som samhällets yttersta skyddsnät för den som har tillfälliga ekonomiska problem. För att vara berättigad till försörjningsstöd ska man ha gjort allt man har kunnat för att bidra till sin egen försörjning. Socialtjänsten ställer ofta som krav att man har planerat för sin flytt till Sverige för att man ska vara berättigad till försörjningsstöd eller hjälp med boende. Man har dock alltid rätt att ansöka om bistånd och få sin ansökan prövad.

Om du vill ha mer information råder vi dig att ta kontakt med socialtjänsten i den kommun som du har tänkt flytta till.

Vänligen
Soctanterna

Soctanter