Arbetsmarknadsförfogande rätt till bistånd?

Hej

Enligt 4 kap 1 § socialtjänstlagen ställs 3 krav för har rätt till ekonomiskt bistånd:
1 Inte kan tillgodose behov själv eller på annat sätt
2 Stå till arbetsmarknadens förfogande eller godtagbara skäl
3 Biståndet tillförsäkra skälig levnadsnivå och utformas för att stärka enskilde att leva ett självständigt liv.

En studerande biståndssökande är enligt 4.1 inte berättigad bistånd då första kravet inte uppfyllt, det vill säga att den studerande kan tillgodose sina behov genom CSN.
Min fråga är om biståndssökande är om en biståndssökande kan vara berättigad bistånd om studierna inte kan finansieras av CSN enligt anledning:
1. Studerande 25%
2. Studerandes skolform inte berättigad CSN
3. Elev går ej skola men genomgår prövning av kurser

Vad gäller mitt fall:
Jag biståndssökande går på 6 månaders arbetsmarknadsutbildning genom Arbetsförmedlingen medans jag försörjer mig på ekonomiskt bistånd. Varför jag frågar specifikt om dessa frågor, är för att jag även går prövning i gymnasiala kurser någongång under dagtid och läser en kurs på 25% omfattning på kvällstid.
Ni kan gärna rätta mig om jag har fel, men jag har rätt att förfoga över min tid och uppfyller kravet enligt 4.1 första krav.

Jag har frågat min bistånd handläggare, men hon tyckte att det inte gjorde något så länge Arbetsförmedlingen även godkände det.

Mina frågor:
Stämmer mitt påstående
Är mitt agerande rätt
och beskriv gärna mera,

tack!

Arbetsmarknadsförfogande rätt till bistånd?
2018-11-18 17:17

Hej!

Du har agerat helt rätt och haft samtal med både din socialsekreterare och Arbetsförmedlingen. De har godkänt din planering och detta är det viktiga. Självklart har du rätt att förfoga över din tid då du följer uppgjord planering.

Enligt Malmö stads Riktlinjer för handläggning av försörjningsstöd och ekonomiskt bistånd för livsföring i övrigt gäller bland annat följande avseende studerande:

”Vuxna studerande ska i första hand försörja sig genom samhällets studiestödssystem.

För vissa personer som är inskrivna som arbetssökande på Arbetsförmedlingen kan det finnas utbildningsmöjligheter inom ramen för den planering som den enskilde upprättar tillsammans med Arbetsförmedlingen.

Försörjningsstöd till studier på grundskolenivå kan utgå om studierna är behövliga ur arbetsmarknadssynpunkt och det i en individuell prövning bedöms föreligga särskilda skäl. Även till vuxenstudier på gymnasienivå kan försörjningsstöd utgå under en period av högst tre år om studierna är behövliga för att komma in på arbetsmarknaden och för att bryta ett långvarigt beroende av ekonomiskt bistånd samt det i en individuell prövning bedöms föreligga särskilda skäl. Detta gäller även vid nödvändiga kompletteringar av tidigare gymnasieutbildning, genomförda i Sverige eller utomlands, som kan ge behörighet till högskolestudier. Vad som särskilt ska beaktas i bedömningen är den enskildes möjlighet att mer permanent etablera sig på arbetsmarknaden.”

Vi hoppas du fått svar på din fråga och önskar dig lycka till med framtida studier/arbete.

Vänligen
Soctanterna