Ekonomisk problematik

Mitt barn som nu är 6 år bor varannan vecka hos mig och sin andre förälder sedan några år tillbaka. I sin andra familj har hen två yngre syskon.
Jag är väldigt orolig för hur mitt barn har det hos sin andra familj då det skett orosanmälan för att de inte klarar av att uppfylla de basala behoven för de andra barnen. En utredning ska ta plats för att utreda hur allt ligger till. Jag har vid flertalet tillfällen uttryckt främst min oro för mitt eget barn men även de andra då de måste uppleva detta varje vecka.

Mitt barn uttrycker hela tiden att hen vill bo hos mig vilket också är min önskan då det är vad jag känner är bäst för mitt barn, dock vill jag vara tydlig med att jag vill att mitt barn ska kunna fortsätta ha god kontakt med sina småsyskon.

Mina tankar går kring hur utredare kan resonera, kan de tänka att de andra barnen är mer utsatta och mitt barn har det "tillräckligt bra" då hen bor i en god miljö växelvis? Jag har gjort vad jag kan för att stötta familjen så att de kan klara sin situation utan externa påfrestningar men det enda jag ser som resultat är att den andra familjen försöker vända mitt barn till sin "sida" med lögner i hopp om att barnet endast ska vilja bo där vilket gör mitt barn väldigt oroligt. Ända sedan vi separerade har jag upplevt att mitt barns andra förälder gör vad som helst för att manipulera barnet utan att bry sig om konsekvenser och barnets egna mående.

Som sagt, nu har det uppdagats att allt inte står rätt till. Vad jag är orolig över är hur de förhåller sig till mitt barn under undersökning då anmälan var för de andra barnen att de inte får sina basala behov uppnådda. Jag ser ju hela tiden hur mitt barns behov knappt uppfylls när det inte är hos mig.. Jag mår dåligt över tanken hur det hade sett ut om hen levt under samma förhållanden varje vecka som sina syskon.

Jag känner mig maktlös när allt jag kan göra är att se till att hen mår prima varannan vecka för att sedan göra "damage control" när jag får hämta mitt barn igen.

Orolig förälder
2018-11-14 09:13

Hej!

Tack för din fråga. Det låter som att du är orolig för om ditt barn får sina behov tillgodosedda de veckor ditt barn inte är boende hos dig. Du skriver att du har uttryckt oro både vad gäller ditt eget barn och även för de andra barnen i familjen. Det framgår inte tydligt om du framfört och anmält oro till socialtjänsten för både ditt eget barn och de andra barnen i familjen. Vi tolkar det som att det inkommit oro till socialtjänsten och att det pågår en utredning gällande ditt barn.

Om du är vårdnadshavare kommer du att kallas till samtal gällande den oro som inkommit om ditt barn. Vid de samtal har du som vårdnadshavare möjlighet och om du har oro framföra den. Du kan även göra en orosanmälan till socialtjänsten.

Vad gäller din fråga om handläggare i pågående utredning tar hänsyn till att ditt barn får sina behov tillgodosedda när barnet befinner sig hos dig är det svårt för oss att besvara. Vi råder dig att vända dig till barnets handläggare med frågor gällande ditt barns utredning. Vi kan svara generellt att om ditt barn har det bra hos dig är det en skyddsfaktor för ditt barn. I en utredning utreder socialtjänsten vad barnet har för skyddsfaktorer och riskfaktorer runt sig.

Längre ned i ditt brev frågar du hur socialtjänsten ställer sig till hur det är för ditt barn i familjen utifrån att oro inkommit gällande övriga barn i familjen. När en anmälan om oro inkommer till socialtjänsten gällande ett barn gör socialtjänsten en bedömning om det ska inledas utredning eller ej beroende på vad oron handlar om och vad som framkommit i förhandsbedömningen. Ibland gör socialtjänsten bedömning om att inleda utredning på de barn som ingår i familjen och ibland inte. Det handlar om dels vad det är för oro som inkommit samt tidigare kännedom om barnet/familjen.

Du skriver även att du upplever att ditt barns fader försöker vända ditt barn emot dig. Det vi hänvisar dig och råder dig att göra vad gäller att ni som föräldrar har svårigheter att samarbeta som föräldrar är att vända er till familjerätten.

Via familjerätten kan du eller ni som föräldrar få råd och stöd samt vissa insatser som tex samarbetssamtal för ert barns bästa.

Du kan nå familjerättens rådgivningstelefon alla vardagar mellan
klockan 10.00 – 11.30 via telefonnummer: 040-34 52 48.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor.

Vänligen

Soctanterna