Mitt barn och barnbarn utreds på hvbhem

Min dotter som är bosatt hos mig fick barn i somras. Jag gjorde en oros anmälan under graviditeten. Hon fick stöd av ambulatoriet. Jag tog ledigt under två månader i början av babyn första tid. Så vi knöt an till varandra väldigt mycket. Var tyvärr sedan tvungen att göra en ny oros anmälan. Min dotter mådde för psykiskt dåligt. De är nu på ett hvb hem och har en månad kvar. Min oro är att det blir en lvu. Kan jag då bli fosterfamilj eller blir det ngn utomstående.? Jag är så orolig över att missta kontakten med mitt barnbarn som jag kommit nära. Hon har även många andra i släkt och familj som bryr sig mycket om henne och knutit an, även om de inte är lika nära som jag. Tror tyvärr inte att min dotter kommer att klara av rollen som mamma. Eller finns det stöd som kan fungera efter denna utredningstid och i så fall vad finns för stöd. Vi bor i Lund.

Mormor
2018-11-11 19:41

Hej!
Vi förstår att det måste ha varit tungt för dig att göra en orosanmälan med anledning av din dotters psykiskt dåliga mående men så bra att du kunde se till ditt barnbarns bästa i första hand. Vi förstår också att du har en oro för hur din kontakt med ditt barnbarn kommer att se ut framöver.

I socialstyrelsens allmänna råd om tillämpningen av LVU står bland annat att läsa;

"Om ett barn blir omhändertagen enligt LVU är närhetsprincipen vid vård utanför hemmet grundläggande för vården. Det finns dock ett antal situationer när det finns skäl att frångå närhetsprincipen, tex när det kommer i konflikt med barnets vårdintresse. Barnets bästa måste alltid vara avgörande för om placeringen sker i närheten av det egna hemmet eller inte. Placering i familjehem är i allmänhet den mest naturliga och lämpliga vårdformen för barn och ungdomar som omhändertagits eller beretts vård med stöd av LVU. Detta gäller i synnerhet yngre barn. Vård i familjehem anses vara bättre än vård i institution beroende på den nära anknytningen till vuxna föräldraersättare och den känslomässiga relation som uppstår mellan dem och barnet. Detta är oftast en förutsättning för barnets utveckling till en trygg, harmonisk och väl fungerande människa. En av de vägledande principerna i socialtjänstlagstiftningen, kontinuitetsprincipen, bör tolkas så att nämnden inte förbiser möjligheten att hitta en bra placering i barnets naturliga nätverk. Det betyder att socialtjänsten i varje enskilt fall i första hand bör överväga om barnet kan tas emot av någon anhörig eller annan närstående. Även något äldre personer, t.ex. mor- och farföräldrar kan komma i fråga som familjehemsföräldrar. Det betyder att man också regelmässigt bör undersöka släktens möjligheter att stödja barnet även om det placeras i ett ”främmande” familjehem."

Du kan gå in på socialstyrelsens hemsida för ytterligare information vad gäller LVU och familjehemsplaceringar.

Du kan även ta kontakt med ansvarig socialsekreterare och be om ett samtal. På grund av sekretessen kan du inte begära att få ta del av utredningen men du kan framföra dina önskemål om att bli familjehem om en placering är aktuell.

Hoppas svaret är till hjälp och att du får en fortsatt bra relation till ditt barnbarn.

Vänligen
Soctanterna