Alkoholiserad Mamma

hej

jag är en pappa till en 3,5 årig pojke. jag och pojkens mamma har levt ihop under ca 7år. när vår son var ca 1år började mamman att dricka ner och mer. hon gick ofta ut mitt i veckorna och på helgerna, kom hem riktigt full. samtidigt började pojken på dagis. vi hade jobb båda två. jag mellan 7 -16 mån till fre och mamman 15 - 20 på vardagar och även helger. det var ofta hon gick och satte sig på en pub och kom inte hem fören de stängde fast hon skulle lämna pojken på dagis dagen efter.
det blev bara värre och värre med drickandet. för ca 8 månader sedan blev hon arbetslös. hon kan spendera flera dagar borta utan att svara på varken mobilen eller sms. jag har inte haft något sätt att komma i kontakt med henne. det var jätte frustrerande.
nu för ett par veckor sedan bröt vi upp men hon bor kvar ännu för hon inte har råd och pga att jag inte kan "kasta ut " henne som hon säger. hon inledde ett nytt förhållande strax innan vi gjorde slut men hon vill inte bo hos honom och det var inte den första "affären" hon haft. hon gjorde abort förra året med en annan kille. hon berättade det för mig när vi bröt upp. vilket var skönt för jag misstänkt det och efter det lovade hon mig att det var slut på lögnerna.
jag har önskat henne all lycka med den nya killen vilket jag också gör men hon vill inte flytta och hon fortsätter att dricka och "försvinna" hemifrån. jag kan förstå att hon inte vill vara med mig men det går ut över vår son. hon slarvar med att lämna och hämta på dagis.

vi har sonen på dagis 30 timmar i veckan men det blir mer för när hon inte är hemma eller ligger bakfull måste jag lämna honom på morgonen. det blir stundtals ofta. jag vill inte kast skit på henne eller något men jag orkar inte längre med att ha det så, att hon bara sviker mig och vår son. jag brukar säga till dagis att hon är sjuk när jag lämnar för att inte "svart måla" henne men jag är trött på att vara i medberoendet och trött på att ljuga för henne skull. jag orkar inte och jag har inte en susning på var jag kan vända mig för att få hjälp. när jag tar upp det med henne säger hon bara att allt är mitt fel och att jag ska passa mig för att blanda in myndigheterna för då blir det synd om mig.

vad kan jag göra????? någon som vet???

Gäst

Kommentarer

Hej

Att vara anhörig till en person som missbrukar är tungt och speciellt när man har barn tillsammans. Det är starkt att du vänder dig hit för att få hjälp och det finns olika ställen du kan vända dig till.

Eftersom att du och din sambo har ett barn tillsammans rekommenderar vi dig att ta kontakt med individ- och familjeomsorgen i din stadsdel för att prata med dem om situationen. Om du och barnets mamma planerar att separera innebär detta att mamman ibland kommer att ta hand om barnet själv, vilket kan innebära problem i och med det alkoholmissbruk som verkar finnas. Ring och rådfråga de som arbetar med barn- och familjefrågor och förhör dig om vad du kan göra som pappa och vårdnadshavare och om socialtjänsten kan hjälpa dig i den situation du befinner dig i. Om du därefter väljer att gå vidare, kan du antingen göra en öppen eller en anonym anmälan om oro för barnet. Om du väljer att vara anonym är det viktigt att du inte uppger ditt namn för socialtjänsten, du kommer annars att stå som anmälare. För att komma i kontakt med individ- och familjeomsorgen i din stadsdel ring något av nedanstående nummer:

Centrum Tel: 040 34 58 70
Husie Tel: 040 34 62 14
Fosie Tel: 040 34 57 00
Hyllie Tel: 040 34 57 76
Limhamn-Bunkeflo Tel: 040 34 63 35
Kirseberg Tel: 040 34 60 30
Oxie Tel: 040 34 38 48
Rosengård Tel: 040 34 51 30
Södra innerstaden Tel: 040 34 58 92
Västra innerstaden Tel: 040 34 38 30

För att få någon att prata med om din situation som medberoende finns i Malmö stad Öppenvårdshuset Gustav. Där finns anhörigträffar som riktar sig till anhöriga till någon som har ett missbruks- och beroendeproblem. För att få mer information om dessa kan du ringa 040-34 91 90. Det är kostnadsfritt och du kan gå i individuella behandlingssamtal samt anhörigkurs i grupp. De har även drop-in tider på tisdagar klockan 10.00 – 12.00 samt klockan 16.00 – 19.00 vilket innebär att du inte behöver boka tid för att få ett samtal. Du kan läsa mer om Öppenvårdshuset Gustav, deras verksamhet samt hur du kommer i kontakt med dem, här:

http://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Missbruk--beroende...

Ett annat alternativ är att du vänder dig till någon självhjälpsgrupp för anhöriga. Exempelvis kan du vända dig till Al-anon, som har möten i Malmö regelbundet. Al-anon vänder sig till anhöriga till personer med alkoholmissbruk. Mer information om dem och deras möten kan du hitta på:

http://www.al-anon.se/alalist.asp

Hoppas att du har fått några användbara tips om vart du kan vända dig och att du kan få den hjälp du behöver. Om du har fler frågor är du mer än välkommen tillbaka.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter