Akut omhändertagande efter flytt till Åland

En nära vän till mig har under flera år haft en problematisk relation med soc. Hon har upprepade gånger bety om hjälp för att få stöd i sin föräldraroll, men tycker inte att hon fått någon hjälp alls.

För två månader flyttade hon med sin 6-åring till Åland. Hon har pratat om flytten i flera år, och fattade beslutet i början av september, när det stod klart att hennes son inte fick det bemötande han behövde i skolan (han har drag av autism). Hon såg till att de skrevs ut från Skatteverket, och de skrevs på Åland i början av oktober, med förstahandskontrakt på egen lägenhet. Hon initierade kontakt med barnrådgivningen på Åland, och inledde processen med autismutredning av sonen - något hon bett svenska soc om hjälp med i flera år, men blivit avfärdad.

När soc i Sverige två veckor fick reda på att de flyttat slog de bakut (jag hittar inget bättre ord för det). Ärendet togs till domstol två veckor efter att de skrivits på sin nya adress på Åkand, och där beslutades om akut omhändertagande. Pojken hämtades för någon dag sedan. Min vän är nu i chock.

Hur länge ska man bo i ett annat nordiskt land för att anses ha sin hemvist där? Och hur åstadkommer man en överlämning mellan soc i två olika nordiska länder? Kan man få soc i Sverige att omvärdera sitt utlåtande om levnadssituation?

Min vän är mycket villig att samarbeta med soc på Åland, och har fått psykologutlåtande som förespråkar att pojken ska vara kvar i Mariehamn medan autismutredningen pågår. Överklagan är inskickad, och vi letar med ljus och lykta efter sätt att se till att pojken får vara hos sin främsta anknytningsperson, nämligen modern.

Väninnan
2018-11-09 00:43

Hej!

Precis som du skriver har socialtjänsten i Sverige kunnat vidta tvångsåtgärder utifrån barnets hemvist. Man har alltså bedömt att barnets hemvist är Sverige trots flytten till Åland.

Det finns ingen lagstadgad tidsfrist avseende hur länge man ska bo i ett annat land för att det landet ska anses vara den nya hemvisten. Vilken plats som anses vara en individs hemvist bedöms från fall till fall och beror helt på den enskildes situation.

Utifrån det du beskriver kan man anta att en del av domstolsförhandlingarna kommer avse just hemvisten, och då får socialtjänsten och din vän och barnets ombud framföra sina argument för var hemvisten kan anses vara. Då kommer det också framkomma vilken socialtjänst som framöver kommer ha ansvaret för att eventuella fortsatta åtgärder.

Socialtjänsterna i Sverige respektive Åland kan samarbeta och utbyta information i den utsträckning det bedöms vara till barnets bästa.
Socialtjänstens bedömning om barnets behov och levnadsförhållanden kan ändras om det kan fastställas att situationen förändrats avsevärt.

Alla åtgärder som vidtas genom socialtjänsten är utifrån barnets bästa. Vad som är barnets bästa grundar sig i det enskilda barnets situation och behov, kopplat till aktuell lagstiftning, forskning och beprövad erfarenhet. Åtgärderna ska i den utsträckning som barnets bästa tillåter, sträva mot att barnet får en god relation till sin förälder.

Förhoppningsvis kan ni genom överklagansprocessen få klarhet i vad som gäller i just ert fall. Vi hoppas pojken och hans mamma får den hjälp och det stöd de behöver.

Vänligen
Soctanterna