Hjälp Hon Flyttar Med Mina Barn

Hej
Jag har en fråga. Jag och min Ex fru har gemensam vårdand av våra barn. Efter år av bråk ang barnens boende frågor så bor barnen hos mig fredag-måndag jämnvecka. Nu så har hon fått för sig att hon ska ta barnen och flytta 16mil bort. Vilket medför att jag kommer inte att kunna ha barnen till måndagen. Vi har ett domslut på att det ska vara så. Stämmer det verkligen att det är jag som ska stå för barnens rese kostnader när det är hon som väljer att flytta?
Har hon verkligen rätt att ta mina barn ifrån mig? Vad har jag för rättigheter och var kan jag få hjälp?
MVH
En desperat pappa

henrik

Kommentarer

Hej

Vi kan förstå att det blir svårt för dig att veta hur du ska agera i den situation du befinner dig i. Det kan vara besvärligt att samarbeta kring gemensamma barn när man inte längre bor tillsammans och det kan vara ännu svårare när man inte vet vilka rättigheter och skyldigheter man har.

Du skriver att det finns ett domslut på att barnen ska bo hos dig fredag-måndag varannan vecka. Detta domslut gäller och utan ditt samtycke kan mamman inte ta barnen med sig och flytta eftersom detta innebär att domslutet i så fall måste brytas. Föräldrar kan nå gemensam överenskommelse oavsett domstolsbeslut men när det råder oenigheter så är det beslut från domstol som gäller.

I den situation du befinner dig finns egentligen två vägar att gå. Det ena alternativet innebär att du och mamman till barnen tillsammans försöker nå överenskommelse kring barnens boende. Det går bra att vända sig till familjerätten för ett samarbetssamtal. Under ett sådant samtal träffas man tillsammans med en opartisk samtalsledare för att komma fram till en lösning som är bra för barnen. Ett samarbetssamtal är frivilligt och bygger på att båda föräldrarna vill medverka. Det går också bra att vända sig till familjerättsbyrån för andra funderingar. Dessa når man mån-fre 08.00-09.00 på telefonnummer 040- 34 52 38 eller så går man in till dem på Regementsgatan 52b. De har öppet mån-fre 8-16, lunchstängt 12-13. Man kan läsa mer om deras arbete och hur de kan hjälpa till på deras hemsida:

http://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Familj-barn-och-un...

Om ni inte lyckas nå överenskommelse och du vill att en domstol ska ta upp frågan så får du vända dig till tingsrätten och ansöka om stämning. Mer om detta finner du på:

http://www.malmotingsratt.domstol.se/templates/DV_InfoPage____769.aspx

Hoppas att du och mamman kan lösa situationen och nå en överenskommelse som är till barnens bästa. Du är mer än välkommen tillbaka om du har fler frågor eller funderingar.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter

Jag har varit i kontakt med min advokat och enligt henne finns det inget jag kan göra. Pratade även med mamman då vi träffades och hon är fast besluten att hon kommer ta barnen och flytta vare sig jag skriver på papperna eller inte.
Får det verkligen gå till så här? Var finns stödet från samhället och mina rättigheter som pappa i ett sånt här läge?
Enligt skatteverket så kommer flytten att godkännas vare sig jag skriver under eller inte.
Samarbets samtal har vi varit på fler tal gånger innan och där kommer vi inte fram till något. Det är hennes vilja som gäller hela tiden.

Om mamman flyttar och vägrar att lämna ut barnen till dig enligt domslutet så får du ansöka om verkställighet hos tingsrätten. Hur du går tillväga kan du läsa mer om på: http://www.malmotingsratt.domstol.se/templates/DV_InfoPage____769.aspx

Om det istället är så att mamman visserligen går med på att barnen ska vara hos dig enligt domslutet men att det är praktiskt omöjligt med tanke på flytten så får du via din advokat ansöka om stämning hos tingsrätten. Du får då yrka på det du önskar förändra om det är så är ensam vårdnad, annat umgänge eller annat. Sedan är det upp till tingsrätten att besluta i ärendet.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter

Men hur kommer det sig att hon kan ha rättigheter att ta med sig barnen till annan ort utan mitt godkännande? Detta handlar inte om att hon inte låter mig träffa barnen utan att hon flyttar och tar barnen med sig utan mitt godkännande. Jag komer ju inte att kunna va delaktig i mina barns liv på samma sätt längre. sen så kommer det ju kostnader för resorna som kommer att ligga på ca 2000kr i månaden och på grund av arbetslöshet så finns inte dem pengarna vilket gör att jag inte kommer att kunna träffa mina barn regelbundet. vad jag menar är att man är väl trots allt två om barnen och både bör väl vara överens när det kommer till en flytt ,så långt bort.

Mamman har inte rätt att flytta med barnen om det gör det omöjligt att följa det domslut som finns. Detta innebär inte att hon inte kan göra det ändå. Du skriver själv att en flytt skulle innebära en omöjlighet för dig att få träffa dina barn eftersom du helt enkelt inte har råd med resorna som skulle uppkomma i samband med en flytt. Därav hänvisar vi dig till svaret ovan. Du får återigen prata med din advokat. Denne är ditt ansvariga ombud och ska hjälpa dig i denna fråga. Det som verkar vara aktuellt i ditt fall är att ansöka om en stämning hos tingsrätten.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter