Hyresavtal

Hej!
2001 skrev jag på ett hyresavtal (1:a hands kontrakt) med en av de allmännyttiga aktörerna.
2002 ombildades huset och blev till Brf. Jag fortsatte hyra min lägenhet av Brf då jag inte hade råd att köpa den. Sedan 2015 har jag gått på försörjningsstöd. Stadsdelen fick in mitt hyresavtal då och fram tills nu har det inte varit några problem. När det gäller Brf så accepterar de fortfarande mitt hyresavtal från 2001.
Men stadsdelen vill få in ett nytt hyresavtal där Brf föreningen står som uthyrare.
Jag är orolig att ett nytt kontrakt inte skulle gå igenom då jag sen april 2018 inte får försörjningsstöd pga normöverskott, och därmed bli av med lägenheten.
Nu undrar jag:
* Kan det ställa till det för mig?
* På vilket sätt i så fall?
* Är inte det gamla avtalet aktuellt fortfarande, rent lagligt?
* Måste jag göra som stadsdelen säger?

Jocke

Jocke
2018-10-27 16:10

Hej!

Det är lite svårt att förstå dina frågor, men vi ska försöka klargöra så gott vi kan.

Du skriver att du har ett normöverskott. Vi antar då att du är självförsörjande och inte har behov av försörjningsstöd. Om du inte har behov av försörjningsstöd, så bör det inte finnas någon anledning till att du behöver verifiera ditt hyreskontrakt.

Om det är så att du tillfälligt har behov av försörjningsstöd eller kompletterande sådant, betraktas din ansökan som nyansökan och nya uppgifter som underlag till beslutet kan begäras in av socialtjänsten. Om du har en avvikande mening om vad du vill lämna in för uppgifter, råder vi dig att prata med handläggaren på socialtjänsten. Anser hen att det är nödvändigt att uppdatera hyreskontraktet som underlag i utredningen, bör du lämna in det. Man kan få avslag om man inte bidrar till att införskaffa de underlag som krävs för att fatta beslut.

Som vi ser det kan inte ett uppvisande av hyreskontrakt ställa till det för dig, varken hos socialtjänsten eller hos bostadsrättföreningen, där du har kontrakt och besittningsrätt, så länge du sköter ditt boende och betalar din hyra.

Vänligen

Soctanterna