Tidigare Fosterhemsplacerad

Hej,
som liten var jag jourhemsplacerad (sommarbarn?). Det räddade förmodligen livet på mig, men jag var mycket liten och har bara enstaka minnen. Ringde socialtjänsten i den kommun jag bodde i som barn men fick tag på en kvinna som mindes mig och som mycket snabbt avslutade samtalet. Hon sa att det inte gick att få information kring min placering. Jag vet att om inget nytt händer i ett ärende förstörs akten efter fem år, men en fosterhemsplacering måste det väl finnas kvar något om?
Finns det något sätt att komma i kontakt med familjen? Hade verkligen velat tacka dem!

m
2010-12-26 21:03

Hej

Precis som du skriver så sker en gallring efter fem år. Däremot ska akter på barn som varit placerade sparas.

Om det är så att du har varit feriehemsplacerad, alltså under sommaren, så är det inte givet att akten har sparats. I dessa fall varierar det mellan kommunerna.

Har du däremot varit jourhemsplacerad eller familjehemsplacerad så ska akten finnas i kommunens arkiv dit du ska kunna gå och begära ut din akt. Av akten kan du då få information om hemmet du vistades i och genom folkbokföringen kan du sedan få reda på var familjen bor nu, vilket är offentliga uppgifter. Om du minns familjens namn så kan du söka dem genom folkbokföringen redan nu.

Vi rekommenderar dig att återigen vända dig till socialtjänsten i den kommun du bodde i som barn och be att få ut dina handlingar. Detta har du rätt till enligt förvaltningslagen.

Hoppas att du kommer i kontakt med familjen!

Vänligen

Hej,
har försökt söka lite kring feriehem på nätet. Då jag var i kontakt med min dåvarande hemkommun svarade de att feriehem har inte funnits under "min tid" När upphörde man med detta? Svårt att minnas vad det var frågan om när man var 3-5år:)

Hej

Det är beklagligt att du inte kan få reda på om det finns en akt eller inte trots dina efterforskningar. Egentligen är det just detta som är relevant och inte huruvida begreppet feriehemsplacering har använts eller inte används under perioder.

Vi kan inte svara dig på hur och när din kommun har använt begreppet feriehemsplacering. Däremot rekommenderar vi dig att ännu en gång ringa till eller uppsöka socialtjänsten för att få klarhet i om det finns en akt på dig eller inte. Detta är egentligen det enda du behöver veta. Finns det en akt så har du rätt att begära ut den.

Det kan däremot vara så att det av någon anledning har beslutats att din akt inte skulle sparas. Om så är fallet så är detta information som du bör få ta del av.

Vi kan förstå om det kan kännas lite jobbigt att höra av sig till socialtjänsten igen men vi rekommenderar dig ändå att göra det för att förhöra dig om huruvida det finns en akt eller inte.

Hoppas att det löser sig för dig.

Vänligen

Soctanterna

hej igen,
har nu fått till svar att jag förmodligen haft kontaktfamilj och att min akt därför inte sparats?

Var ett tag sedan jag roade mig med att läsa SoL, så känner mig lite vilse n'är jag sitter och läser om gallring...

Finns det ingen akt så finns det ingen akt, men jag är en praktisk person som tycker om att reda ut begrepp:)

Tack för hjälpen!

Hej

Vi ber om ursäkt för att vårt svar har dröjt.

Det som går att läsa om gallring i SoL och som hade kunnat vara aktuellt i detta fall är 12 kap 2 § där det står vilka handlingar som inte får gallras. Av de tre punkter som finns med här inkluderas inte handlingar om kontaktfamilj.

En kontaktfamiljsutredning sparas och arkiveras men gallras sedan efter fem år. Detta innebär att din akt förmodligen inte har sparats.

Vi hoppas att du får möjlighet att på annat sätt få information om din kontaktfamilj. Hör gärna av dig ytterligare om du får fler funderingar.

Vänligen

Soctanterna

Hej! Jag har varit fosterhemsplacerad (som det hette då) och har sökt reda på mina sk. akter från den tiden. Dock hade min "barnavårdsakt" (tidiga år) hämtats ut av en socialsekreterare (flera år efter mina placeringar avslutats) varefter den försvunnit, det finns en kvittens på vem som hämtat ut den. Jag har få släktingar och psykisk sjukdom i min familj varför det är svårt att få en bild av min historia. Den här akten från mina tidiga år är mycket viktig för mig och jag tycks alltså inte kunna få tag i den, min enda lilla historia är borta. Vad gör man egentligen en sådan gång? Vart ska jag vända mig? Vänligen Jeane

Hej

Det är tråkigt att höra att du trodde dig ha funnit din akt men att den sedan visade sig vara försvunnen. Vi kan förstå att du blev besviken då detta var ett av få sätt för dig att få reda på mycket av din bakgrund.

Precis som vi skriver i ett av svaren ovan så ska akter sparas då barn varit jourhems- eller familjehemsplacerade. Akterna ska finnas i kommunens arkiv och du ska kunna gå dit och begära ut din akt. Såvitt vi förstår så är det precis detta som du har försökt göra men utan resultat. Du skriver att det finns en kvittens på att en socialsekreterare har hämtat ut akten.

Vi rekommenderar att du vänder dig till socialtjänsten i aktuell kommun för att fråga efter din akt samt berättar om dina försök att hämta ut den. Du har rätt att få ta del av dina handlingar och skulle det vara så att de av någon anledning är borta så har du rätt att få veta vad som har hänt med dem.

Tyvärr är det svårt för oss att vidare svara på vad du kan göra. Vi hoppas att du får ett tydligare besked när du återigen hör av dig till socialtjänsten.

Hör gärna av dig igen om det dyker upp nya frågor i samband med att du får mer information eller nya besked. Du får givetvis också höra av dig med helt andra frågor om du skulle ha några sådana.

Vänligen

Soctanterna

Hej!

Min pappa föddes 1941 och vi barn har lite olika versioner av hur många fosterhemsplaceringar som han faktiskt genomgick och hur gammal han var när han lämnade sitt hem första gången. Vår pappa finns idag inte i livet men vi har börjat att släktforska och är nu intresserade kring historien av hans liv. Om vi får veta vart han har varit så får vi också reda på i vilka skolor som han gått i. Detta innebär att vi kan få tillgång till ev. skolfotografier eftersom det inte finns ett enda foto på honom som barn. Något vi saknat för att kunna jämföra våra barn med. Så vart vänder vi oss och hur är det med den 70 åriga sekretessen och vad gäller i detta fall?

Med vänlig hälsning "nyfiken"

Hej!

Att få klarhet i hur ens föräldrar och släktingar har vuxit upp kan ofta ge förståelse för en själv varför livet har gestaltat sig så som det gjort.

I Malmö är det stadsarkivet som har hand om utlämnade av äldre dokument. stadsarkiv@malmo.se Ni når dem på telefon 10 53 00.

Följande gäller: Sekretessen gäller i 70 år från det att handlingen där uppgiften finns färdigställdes. De flesta handlingar för en person född 1941 är därför alltjämt reglerade av sekretess. För de handlingar som är reglerade av sekretess måste en sedvanlig men prövning göras och den gör då stadsarkivet. Om personen varit placerad efter beslut om omhändertagande så är själva beslutet offentligt (26:7) och den delen kan alltid lämnas ut.

Vi hoppas att ni kommer att få svar på era frågor och funderingar.

Vänligen

Soctanterna